Navigeren zonder GPS, kanker opsporen met licht: deze technologieën gaan de wereld veranderen

Fotonica, nanotechnologie en quantumtechnologie: volgens de Europese Commissie zijn het ‘sleuteltechnologieën’. Deze nieuwe technologieën kunnen namelijk helpen bij het aanpakken van de grote uitdagingen van dit moment, zoals klimaatverandering en geopolitieke dreiging. Hogescholen ontwikkelen in praktijkgericht onderzoek oplossingen met deze sleuteltechnologieën. Tijdens het symposium Enabling the Future with High Tech op 22 mei, dat georganiseerd wordt door het lectorenplatform FONQT. worden resultaten van dit onderzoek gedeeld.
Dat de wereld kampt met grote uitdagingen als klimaatverandering, vergrijzing en geopolitieke spanningen, is breed bekend. Minder bekend is dat de nieuwe technologieën fotonica, nanotechnologie en quantumtechnologie oplossingen kunnen bieden op al deze vlakken. Juist dankzij hun minuscule schaal bespeuren deze technologieën verstoringen heel accuraat, en dat biedt allerlei mogelijkheden – van de zorg tot de veiligheidssector.
Het evenement ‘Enabling the Future with High Tech(opent in nieuw venster)' op 22 mei in Amsterdam biedt een overzicht van praktijk-gericht onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van deze drie sleuteltechnologieën in Nederland, en toont de laatste toepassingen binnen de industrie en het hoger onderwijs.

Navigeren zonder GPS: oplossing bij sabotage
Nederland is een van de koplopers op het gebied van quantumtechnologie. Hogescholen hebben momenteel een voortrekkersrol om de sleuteltechnologieën toe te passen en te vercommercialiseren.
Een van de actuele ontwikkelingen die op 22 mei wordt besproken, is quantum sensing(opent in nieuw venster). Dit is een toepassing van quantumtechnologie, waarbij heel nauwkeurige metingen worden verricht. Vanuit de HvA zetten onderzoekers en studenten deze technologie in voor het doormeten van de ondergrondse infrastructuur(opent in nieuw venster), wat van belang is voor de energietransitie.
Een andere toepassing waarvoor quantumsensing wordt ingezet, is om te navigeren zonder GPS. Quantumsensing maakt het namelijk onder andere mogelijk om te navigeren via het elektromagnetisch veld van de aarde. Dit is van belang voor de veiligheid, nu Russische stoorzenders boven Oost-Europa proberen de GPS van vliegtuigen te verstoren.

Digitale dreiging tegengaan
Op de Fontys hogeschool werkt men met uiterst nauwkeurige beelden die worden ingezet voor accurate diagnoses in de zorg en binnen de sector agrifood, om het juiste oogstmoment te bepalen.
Onderzoekers van de Haagse Hogeschool belichten hoe nanotechnologie wordt ingezet voor kankerdetectie. Vanuit Saxion wordt ingegaan op het tegengaan van digitale dreiging, die voorzien wordt met de komst van quantumcomputers, door berichten met deze technologie te versleutelen (cryptografie).
.
Waar en wanneer
Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, Amsterdam
Donderdag 22 mei, 10:30 – 17 uur
Deelname is gratis
Het event is ook te volgen via livestream