Hoe zorg je ervoor dat goede klimaatvoornemens ook écht worden nageleefd?

Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de HvA, zoekt samen met studenten en deelnemers aan de Climate Classic op vrijdag 20 juni uit hoe je je aan klimaatvoornemens kunt houden. Tijdens dit landelijke fietsevenement beloven duizenden deelnemers om hun gedrag aan te passen—zoals minder vliegen of vaker de fiets nemen. De onderzoeksgroep kijkt hoe effectief zulke klimaatbeloftes zijn, en wat mensen helpt om hun duurzame voornemens vol te houden.
Over de Climate Classic
De Climate Classic is een jaarlijkse fietstocht die het toekomstige kustlijnscenario van Nederland verbeeldt: van Breda naar Groningen, langs gebieden die in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Deelnemers dragen klimaatstreepjes op hun shirt, die de wereldwijde temperatuurstijging sinds 1900 weergeven. Naast bewustwording is er ook actie: er wordt geld ingezameld voor Justdiggit, dat verdroogde Afrikaanse gebieden herstelt.
Fiets je mee?
Fiets samen met duizenden anderen langs de ‘toekomstige’ kustlijn van Nederland fietsen om op een sportieve manier aandacht én actie te vragen voor het klimaat. Kies tussen 6 verschillende afstanden van 40 km tot 375 km. Er is ook een klimaatmarathon voor hardlopers. Als je meefietst met de Climate Classic dan doe je tijdens je inschrijving een klimaatbelofte, want alleen aandacht vragen voor klimaatverandering is niet genoeg! Een klimaatbelofte is een actie die je doet om jouw impact op het klimaat te verbeteren. Prijzen voor deelname vanaf €20.
Studentenkorting
En ben je student? Dan krijg je 50% korting op deelname. Vraag je kortingscode aan via: climateclassic.nl/studentenkorting(opent in nieuw venster)
Onderzoeksproject Noblesse Oblige
Dit onderzoek is onderdeel van het project Noblesse Oblige van het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de ecologische voet- en handafdruk van mensen met een hoge sociaal economische positie. Wat drijft deze groep drijft in de keuzes die ze maken? En welke interventies zijn het meest geschikt om deze groep te motiveren de dialoog in de samenleving op gang te brengen over duurzame waarden en klimaatvriendelijke keuzes?
Neem voor meer informatie contact op met onderzoeker Nico Benoist.