Hoe zorg je ervoor dat goede klimaatvoornemens ook écht worden nageleefd?

Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de HvA, zoekt samen met zijn onderzoeksgroep en deelnemers aan de Climate Classic op vrijdag 20 juni uit hoe je je aan klimaatvoornemens kunt houden. Tijdens dit landelijke fietsevenement doen de deelnemers een klimaatbelofte, een actie die je doet om jouw impact op het klimaat te verbeteren. De onderzoeksgroep kijkt hoe effectief zulke klimaatbeloftes zijn, en wat mensen helpt om hun duurzame voornemens vol te houden.
Er wordt ook gekeken naar het soort belofte dat deelnemers doen. Vaak worden acties gekozen in de rol van consument zoals meer plantaardig eten of minder vliegen. Kiezen de deelnemers aan de climate classic ook voor andere acties zoals in de rol van werknemer, of door actief te worden in een buurtnetwerk? Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders hun eigen rol in de klimaatcrisis onderschatten. En dat andere rollen, bijvoorbeeld die als actief burger, nauwelijks op het netvlies staan, terwijl het rendement ervan vaak groter is.
We kennen het allemaal: ’s ochtends neem je je heilig voor om vanavond écht te gaan sporten. Maar na een lange werkdag beland je aan de eettafel, op de bank, biertje erbij, even één aflevering… en denk je: morgen ga ik écht sporten. Precies die kloof tussen goede bedoelingen en daadwerkelijk gedrag willen we met dit onderzoek helpen dichten. Mooi dat we deelnemers aan de Climate Classic kunnen ondersteunen om hun voornemens wél vol te houden.

Reint Jan Renes
Lector Psychologie voor een Duurzame Stad

Over de Climate Classic
De Climate Classic is een jaarlijkse fietstocht die het toekomstige kustlijnscenario van Nederland verbeeldt: van Breda naar Groningen, langs gebieden die in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Deelnemers dragen klimaatstreepjes op hun shirt, die de wereldwijde temperatuurstijging sinds 1900 weergeven. Naast bewustwording is er ook actie: er wordt geld ingezameld voor Justdiggit, dat verdroogde Afrikaanse gebieden herstelt.
Duizenden deelnemers fietsen langs de ‘toekomstige’ kustlijn van Nederland fietsen om op een sportieve manier aandacht én actie te vragen voor het klimaat. Tijdens de inschrijving deden zij een klimaatbelofte: een actie die je doet om jouw impact op het klimaat te verbeteren.
Ook een klimaatbelofte doen?
Een klimaatbelofte doen zonder te fietsen kan natuurlijk ook. Ben je benieuwd waar jouw klimaatwinst te behalen is? Doe dan de check op deze pagina(opent in nieuw venster) met hulp en inspiratie om je eigen klimaatbelofte te formuleren.
Onderzoeksproject Noblesse Oblige
Dit onderzoek is onderdeel van het project Noblesse Oblige van het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de ecologische voet- en handafdruk van mensen met een hoge sociaal economische positie. Wat drijft deze groep drijft in de keuzes die ze maken? En welke interventies zijn het meest geschikt om deze groep te motiveren de dialoog in de samenleving op gang te brengen over duurzame waarden en klimaatvriendelijke keuzes?
Neem voor meer informatie contact op met onderzoeker Nico Benoist.