Hoe falende machines de industrie vooruithelpen

Wat als je precies weet wanneer een machine het begeeft – nog voordat het gebeurt? In het Maintenance Lab van de Hogeschool van Amsterdam wordt dat werkelijkheid.

Onderhoud voorspellen met data
In het Maintenance Lab weet je wanneer het misgaat – en dat is goed nieuws. “Met slimme algoritmes voorspellen we wanneer onderdelen onderhoud nodig hebben,” zegt Jurjen Helmus. Hij is lector Industriële Digital Twins en hoofd van het Maintenance Lab. “Daarvoor verzamelen we data door machines expres te laten falen. Dit doen we door extreem gebruik na te bootsen. Zo bouwen we modellen die defecten kunnen voorspellen voordat ze zich voordoen.”
Deze aanpak helpt bedrijven om onderhoud op het juiste moment in te plannen. Het resultaat: minder stilstand van machines, lagere kosten en betere prestaties.

Test met veiligheidspoortje
Een concreet voorbeeld is te vinden in het lab: een veiligheidspoortje van Boon Edam. Die vind je bijvoorbeeld in overheidsgebouwen en distributiecentra. “We hebben sensoren op het poortje geplaatst om data te verzamelen,” legt Jurjen uit. “Binnenkort laten we hem dag en nacht draaien, met een etalagepop als passant. Zo gaat de poort miljoenen keren open en dicht. Gaat er iets stuk, dan weten we precies welk onderdeel faalde – en wanneer. Die informatie gebruiken we om toekomstige defecten te voorspellen.”
Samenwerking tussen opleidingsniveaus
Bijzonder aan dit project is de samenwerking tussen studenten van mbo, hbo en wo. Studenten Mechatronica van het ROC Amsterdam werken samen met studenten Werktuigbouwkunde van de HvA en studenten Mechanical Engineering van de Universiteit Twente en de Vrije Universiteit.
“Zij brengen elk hun eigen expertise mee en vullen elkaar goed aan”, zegt Jurjen. “Zulke multidisciplinaire samenwerkingen zijn cruciaal voor een toekomstbestendige industrie.” Het project is onderdeel van de Green Tech Campus, een initiatief dat zich inzet voor meer technische vakmensen en duurzame innovaties.

Lectoraat Industriële Digital Twins
Een industrie die CO2-neutraal opereert: dat is de ambitie van de Nederlandse overheid voor 2050. Hoe kan Digital Twin-technologie de Nederlandse maakindustrie helpen om hieraan te voldoen? Met praktijkgericht onderzoek helpt het lectoraat Industriële Digital Twins de industrie om efficiënt, energiezuinig en circulair te werken. Het lectoraat opereert vanuit het Maintenance Lab van de Hogeschool van Amsterdam.