Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

HvA Urban Technology leidt evaluatie Europees onderzoeksproject

Totale projectsom: 11,5 miljoen

17 mrt 2017 12:48 | Faculteit Techniek

Hoe krijg je technologische innovaties toegepast bij complexe maatschappelijke en klimatologische opgaven? En hoe kun je ook tijdens de implementatie nog leren en optimaliseren? Deze twee vragen vatten de rol samen die de HvA als evaluatieleider in het Interreg NWE project HeatNet inneemt. In dit project pionieren zes Europese steden met het ontwikkelen en toepassen van de nieuwste generatie warmte- en koudenetwerken.

Deelnemende steden: Dublin, Boulogne Sur Mer, Aberdeen, Plymouth, Heerlen, Kortrijk
 

Binnen het HvA onderzoeksprogramma Urban Technology hebben het lectoraat Bouwtransformatie (Frank Suurenbroek) en Sustainable Energy Systems (Renee Heller) hiervoor hun expertises gebundeld, met docentonderzoeker Egbert-Jan van Dijck als centrale onderzoeker.

Startbijeenkomst in Heerlen

In Heerlen vond de eerste Partner Meeting plaats. De HvA leidde er een eerste evaluatieworkshop. Het doel hiervan was de pilots, de stakeholders en de belangrijkste barrières in kaart te laten brengen. Codema, Dublin’s Energy Agency (Ierland) leidt de uitvoering van het project. De zes deelnemende Noord-Europese steden zijn om de beurt gastheer van zo’n meeting. In Heerlen maakten de deelnemers kennis met de duurzame energiebron van Mijnwater BV. Dit bedrijf levert sinds 2008 warmte en koude uit water in mijngangen op 700 meter diepte. Met behulp van een innovatief controlesysteem dat aan de hand van weersvoorspellingen en klantvraag kan worden gestuurd.

HeatNet NWE

HeatNet NWE helpt de CO2-uitstoot in Noordwest-Europa te verminderen. Een warmte- en koudenetwerken (DHC) zorgt voor efficiënte energie, minder CO2-uitstoot en een groenere economie. Het is de meest geavanceerde vorm van lokale verwarming. Het doel van het project is om vierde generatie DHC te introduceren en te demonstreren met een lage temperatuursdistributiesyteem en minimaal warmteverlies. Aan het einde van het project kan jaarlijks een vermindering van 15,000 ton CO2 zijn gerealiseerd. In Noord-, Oost- en Centraal-Europa leveren warmte- en koudenetwerken tot 50% van de behoefte aan warmte. In Noordwest-Europa is dat slechts 2 tot 7%.

Op 28 en 29 September 2017 vindt de volgende Partner Meeting plaats in Boulogne Sur Mer (Frankrijk).

Voor meer informatie: Egbert-Jan van Dijck: e.j.l.van.dijck@hva.nl.