Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

UV-armband voorkomt verbranding van de huid

Start-up 'U-Violet' wint eindevent Start Up Your Business in Technology

26 jan 2017 15:18 | Faculteit Techniek

Wat is een origineel technisch product dat goede kansen heeft op de markt? Ruim 35 HvA-techniekstudenten waagden zich aan deze vraag voor de minor Startup Your Business In Technology. Het beste idee, volgens de vakjury: de startup U-violet. Deze studenten ontwikkelden een armband die je waarschuwt wanneer je huid verbrandt door de zon.

V.l.n.r.: San San Nguyen, dagvoorzitter Sebastiaan van Hooft, Jasmeet Kalra, Daniël Kruijer en Tim Struik

U-Violet ontwikkelt een armband met een uv-indicator, waarop je kunt zien hoeveel uv-straling je huid te verwerken krijgt. Door je huidtype in te stellen weet de U-Sun hoeveel uv-straling jouw huid aankan. Is deze hoeveelheid bereikt, dan geeft de armband door middel van trilling aan dat het tijd is om jezelf (opnieuw) in te smeren. Nadat je je hebt ingesmeerd kun je de U-Sun opnieuw laten meten.

Herkenbaar probleem

De studenten van de minor Start up Your Business in Technology pitchten afgelopen vrijdag hun concepten aan een vakjury tijdens het eindevent in de Centrale Bibliotheek in Amsterdam, in bijzijn van HvA-rector Huib de Jong. De start-ups varieerden van upcycling van afvalstromen tot interieurverlichting.

De jury roemde het originele idee van de uv-armband vanwege het herkenbare probleem, de investering in partnerschappen en het ontwerp. Zij verwachtte dat het product goed opschaalbaar is, maar dat de investeringen wel iets hoger zullen zijn dan de studenten hebben ingeschat.

Team U-Violet

U-Violet ontving een cheque ter waarde van 500,- euro voor de verdere ontwikkeling van de U-Sun. Het team van U-Violet bestaat uit studenten San San Nguyen (Engineering, Design & Innovation), Jasmeet Kalra (Bouwkunde Constructies), Daniël Kruijer (Elektrotechniek) en Tim Struik (Aviation Engineering).

San San: “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen, ik vond onze student-collega's van Flonji en Wasteless Design ook erg goed. We hebben enorm veel gebrainstormd in het begin en veel aan validatie gedaan. We hebben over onze ideeën bijvoorbeeld veel mensen op straat geïnterviewd.
Teamgenoot Daniël: “Op een gegeven moment zag ik op internet hoezeer het aantal gevallen van huidkanker is gegroeid door de grotere blootstelling aan uv-straling , wat ons idee verder op weg heeft geholpen.”

De waterfilter van startup Floji won de publieksprijs, een real life escape game bij Sherlocked in Amsterdam.

Samenstelling jury

Juryleden waren Thieu Besselink (oprichter The Learning Lab), Suzanne Hansen (Kwartiermaker/connector Startup Village en ACE Venture Lab), David Beckett (TEDx Speech Coach/mentor Startup Bootcamp/Auteur Best3Minutes.com) en Mark Lepelaar (onderzoeker aan de HvA).

De U-Sun is waterproof

Start Your Business In Technology (SYBIT)

Huib de Jong, rector HvA, was onder de indruk van de start-ups: “Ondernemerschap speelt een centrale rol binnen de HvA. Ook bij opleidingen als Gezondheidszorg en Fysiotherapie bestaat veel belangstelling voor ondernemen. De minor SYBIT is een prachtig voorbeeldproject. De opzet ervan willen we breed doorvoeren binnen de HvA."

SYBIT is onderdeel van het HvA Startup Tech Centre, waar techniekstudenten een bedrijf kunnen starten en ontwikkelen. Zij worden gevoed en begeleid door middel van coaching, workshops en excursies. Experts en ervaringsdeskundigen belichten verschillende aspecten van het ondernemerschap. Hoe je een startup online positioneert en promoot via sociale media bijvoorbeeld.
 

De negen startups

Student Jasper van Gestel (ED&I): “Eigenlijk is de portemonnee uit 1600 maar een keer geüpdatet. Dat was rond 1950, toen hij is aangepast aan de creditcards die we zijn gaan gebruiken. De Slate is een portemonnee voor de 21e eeuw; skim proof door een aluminium behuizing, met een apart vakje voor ov-jaarkaarten die wel in een beweging gescand moeten kunnen worden én voorzien van een powerbank. Met een verwisselbare jacket kun je de Slate aan je eigen stijl aanpassen. Hij kost ongeveer 55,- euro.”

Meer informatie

Student Kees Broersen (Product Design): “Met de Popwood verwijder je kroondoppen met een gave plop. Hij is gemaakt van gebruikt hout; van een boom uit Artis, een plank uit een oude Franse wagon of een versleten elektrische gitaar. Het Popwood-logo en de naam van de inkoper wordt erin gelaserd, voor een ambachtelijke uitstraling. Het idee ontstond op een zonnige dag in het Vondelpark.”

Meer informatie
Facebook
 

ShootIt ontwikkelt een drone die onder water kan filmen, de GoSub. Er kan een actiecamera op worden bevestigd, hij beweegt zich voort door een motor met een schroef, werkt op een accu en is van afstand door een eenhands-controller te besturen. Een gyroscoop zorgt voor de stabiliteit van de GoSub.

Meer informatie

Student Bas van der Lubbe (Advanced Business Creation): “Door het filteren van schadelijke stoffen en chloorsmaak en het toevoegen van mineralen, zorgt de compacte waterfilter ervoor dat je overal in Europa water kunt drinken van Nederlandse kwaliteit. Doordat hij aan elke kraan gehangen kan worden hoef je geen water in plastic flessen meer te kopen. Hij kost twintig euro en gaat drie jaar lang mee.”

Meer informatie

U koopt wel graag bij lokale verswinkels, maar heeft hier meestal geen tijd voor. Daarom heeft Buurtmandje een assortiment samengesteld van lokale groente- en viswinkels, slagerijen en chocolaterieën. Hier bestelt u uw producten online, waarna ze dezelfde dag bij u thuis worden bezorgd.

Meer informatie

Wasteless Design maakt van grof afval, zoals pallets, duurzame, functionele producten die ertoe doen. Het materiaal wordt bijvoorbeeld opgehaald bij het Havenbedrijf in Amsterdam. Student Rajae Atahari (ED&I): “Onze corebusiness is verlichting, waarin we een lijn ontwikkelen gemaakt van pallethout. Maar we hebben bijvoorbeeld ook contact met Recurve, een onderdeel van Bio Based Plastics in Amsterdam. Onze lampen kosten ongeveer 300,- euro. We hebben inmiddels twee opdrachten, die we hebben gekregen doordat we langs winkels, bars en restaurants zijn gegaan.”

Meer informatie

Daniël Geerling (ED&I): “Van wrakfietsen uit Nederlandse fietsdepots maakt up-CYCLE nieuwe fietsen. Per jaar komen zeker 25.000 fietsen in de depots terecht. De nog bruikbare onderdelen ervan sturen we naar ontwikkelingslanden. Het frame wordt overgespoten en opgetuigd met nieuwe onderdelen uit de Benelux. Zo hopen we bij te dragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Onze fietsen kosten ongeveer 450,- euro.”

Meer informatie

De Mykey is een compacte oplader en adapter in een. Hij heeft een elektriciteitsdraad die in de adapter gerold zit, waardoor deze niet zo snel kapot gaat. Door deze eigenschappen is de Mykey ideaal voor onderweg.

Meer informatie

Alle deelnemende startups hadden een stand waar ze hun product konden promoten en een gesprek konden aangaan met geïnteresseerden. De volgende - zesde - versie van SYBIT start in januari 2018. ​