Terug naar de collegebanken

Welke routes kun je dan bij ons volgen?

Je werkt al enige jaren in je huidige functie en bent toe aan een nieuwe stap. Wil je meer zingeving in je werk en een beroep uitoefenen waarin je van betekenis bent? Bekijk of het beroep van leraar of pedagoog bij je past.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Leraar worden iets voor jou?

Kiezen voor het beroep van leraar of pedagoog betekent dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen of jongeren. Hen zien groeien en ontwikkelen geeft voldoening.

Bij de HvA word je opgeleid tot een stevige professional die zelfbewust is en open minded. Een groot deel van de opleiding volg je in de praktijk op je stageschool. Daar leer je onder andere omgaan met mensen die verschillen in interesses, culturele en sociale achtergrond. Ook ontwikkel je vaardigheden en zelfvertrouwen om in te spelen op verschillende situaties. Ieder studiejaar krijg je meer verantwoordelijkheid tijdens je stage, zodat je groeit in je rol.

Welke opleiding helpt jou om verder te komen?

Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden. Bekijk welke aansluit op jouw situatie.

Heb je een hbo- of wo bachelordiploma? Dan kun je de Pabo HvA in deeltijd volgen.

  • Ik werk in het basisonderwijs en heb een hbo- of wo-bachelordiploma
  • Ik werk in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of het beroepsonderwijs:
    • Heb je een hbo of wo-bachelordiploma? Dan kun je een assessment voor het zij-instroomtraject doen. Blijkt uit het assessment dat je geschikt bent om direct voor de klas te staan, dan zorgt de opleiding voor een passend programma van maximaal twee jaar.
    • Heb je een havo-, mbo- of vwo-diploma dan kun je de reguliere lerarenopleiding in deeltijd volgen.
  • Ik werk in het mbo en heb een hbo- of wo-bachelordiploma of een aantoonbaar hbo werk en denkniveau met een aanstelling van minimaal 0,4 fte, waarvan minimaal 8 lesuren per week.
    • Je kunt de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift volgen en een (start)bekwaamheid voor het beroep van docent in het mbo behalen. Ook bij deze cursus kun je in aanmerking komen voor een zij-instroomsubsidie.

Op de opleidingssites zie je op welke manier je kunt ontdekken of de opleiding aansluit bij wat je wilt leren en ontwikkelen.

Flexibel studeren

Onze deeltijd bacheloropleidingen bieden de mogelijkheid om je studie versneld te volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen en je werkervaring. Tijdens een intake bekijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien. Samen stel je een studiecontract op dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de examencommissie.

Je kunt losse modules volgen bij de masteropleidingen die opleiden tot eerstegraadsleraar. Hiermee kun je je kennis op niveau brengen of later besluiten de gehele opleiding te volgen.

Lerarenbeurzen voor scholing

Ben je leraar en wil je je verder specialiseren in het onderwijs of een eerstegraadsbevoegdheid halen? Met de ‘Lerarenbeurs voor scholing’ is het mogelijk met een flinke vergoeding een erkende hbo-bachelor- of masteropleiding te volgen.

Meer informatie over deze beurzen.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 15 februari 2022