Meester of juf worden?

Dan is de Pabo HvA wellicht iets voor jou!

Droom jij van een baan met betekenis? Van echt het verschil maken? Het vak leren in de praktijk van Amsterdam. En het allerbeste uit ieder kind halen? Dan is de Pabo aan de Hogeschool van Amsterdam iets voor jou. Want hier leer je meer dan lesgeven alleen.

Als juf of meester ben je veelzijdig. Je bent niet alleen goed in taal, rekenen en de andere schoolvakken. Je bent ook creatief en muzikaal. Je kunt natuurlijk goed met kinderen omgaan, maar ook met volwassenen. Tijdens de opleiding werk je aan je eigen kennis en vaardigheden, maar je leert vooral hoe je elk vak het beste aan de kinderen kunt aanbieden. Pabo alleen voor meiden? Nee hoor, een kwart van onze studenten is man.

Je krijgt bij ons veel verschillende vakken, bijvoorbeeld Nederlands, Pedagogiek, Cultuuronderwijs, Persoonlijke en Professionele ontwikkeling. Vanaf het allereerste blok draai je mee in het Amsterdamse basisonderwijs. Je verdiept je in de leef- en belevingswereld van kinderen en je observeert je stagementor in zijn klas.

Heb je al een hbo of universitaire opleiding afgerond? Kies dan voor de Pabo in deeltijd. Deze opleiding duurt drie jaar. Je hebt les op woensdagmiddag tot in de avond en op donderdagavond. Je wordt ook toegelaten tot deze driejarige opleiding met een vwo-diploma.

Kom je van het vwo? Samen met de Universiteit van Amsterdam bieden we ook de Universitaire Pabo aan. Deze duurt vier jaar, waarin je twee bachelordiploma's behaalt; je hbo bachelor leraar basisonderwijs en een universitaire bachelor pedagogische wetenschappen.

Waarom Pabo bij de HvA?

  1. Je wordt bij ons opgeleid om les te kunnen geven in Amsterdam. Lesgeven in een stad vraagt namelijk echt iets anders van je. Je krijgt te maken met een zeer diverse populatie leerlingen, maar ook met hun ouders. Je moet samenwerken met andere professionals en instellingen in de omgeving van het kind en op de school. Wij vinden dat je na je afstuderen niet alleen 'startbekwaam' moet zijn, maar ook 'stadsbekwaam.'
  2. Je kunt je bij ons specialiseren in verschillende onderwijsconcepten zoals montessori, dalton, ontwikkelingsgericht onderwijs. Als je hiervoor kiest kunt je een extra certificaat halen, waarmee je op deze schoolsoort les mag geven.
  3. Vwo'ers kunnen in vier jaar tijd twee diploma's behalen door te kiezen voor de Universitaire Pabo.
  4. Ieder lesblok concentreert zich rond een thema zoals ‘Amsterdams onderwijs in beeld', 'Heden en verleden van het onderwijs' en 'Leren door te spelen.' Daarnaast leer je over de ontwikkeling van kinderen (pedagogiek) en hoe je vakkennis overdraagt aan kinderen (didactiek).
  5. Je leslocatie staat in het hart van Amsterdam met alle studentenvoorzieningen zoals het campuscafé Fest, leuke lunchplekken en een sportcentrum binnen handbereik.

Toekomstperspectief:

Je toekomstperspectief is goed. Het Arbeidsmarkt Platform Primair Onderwijs heeft berekend dat het aantal openstaande vacatures voor leerkrachten van 100 FTE (full-time aanstellingen) oploopt tot 417 FTE in 2020. Dit komt doordat veel leerkrachten met pensioen gaan, maar ook omdat het aantal afgestudeerden van de Pabo daalt.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 5 oktober 2022
Lina Hassanzada - Pabo HvA

Ieder kind heeft een talent en het is aan jou om het eruit te halen

Lees verder