Student aan het woord

Testimonial

Tijdens mijn derde jaar mavo kreeg ik het vak economie. Toen dacht ik nog dat alles om geld draaide. Ik had een fijne economie docent die het vak ontzettend leuk maakte. Dus toen ik naar de havo ging, besloot ik economie te kiezen. Daar kreeg ik les van een oud-student van de HvA, die aan de opleiding Leraar Economie had gestudeerd. Hij vertelde mij het een en ander over de opleiding.

Ik haal mijn motivatie uit les geven

Julian Ravenswaaij - Leraar Algemene Economie

Vroeger lag mijn ambitie bij het bedrijfsleven. Ik wilde geld verdienen, maar wist niet welke opleiding ik daarvoor moest volgen en waar ik uiteindelijk wilde werken. Ik heb wel altijd al geweten dat ik ooit docent wilde worden. Veel docenten waren eerst actief in het bedrijfsleven en zijn pas daarna docent geworden. Dat had ik ook voor ogen.

Toen ik een opleiding moest kiezen, wist ik nog steeds niet wat ik wilde doen. Omdat ik wel wist dat ik ooit het onderwijs in wilde, adviseerde mijn ouders daar een opleiding voor te volgen zodat ik mijn diploma alvast in de pocket had. Zonder verwachting heb ik toen een open dag van de HvA bezocht. Achteraf ben ik ontzettend blij dat ik dat heb gedaan. Die open dag heeft mij namelijk ontzettend geënthousiasmeerd! Nu wist ik het zeker, ik wilde de opleiding Leraar Economie volgen.

De opleiding is heel divers en je wordt breed opgeleid. Je krijgt twee studies in een, namelijk: Algemene Economie en Bedrijfseconomie. Je kan ook kiezen om maar één van de twee studies te volgen. Er is tegenwoordig veel vraag naar docenten met een dubbele bevoegdheid, daarom heb ik voor beide gekozen.

Ik geef één dag per week stage bij de Gooise Praktijkschool in Hilversum. Les geven is prachtig, ik haal daar mijn motivatie uit. Maar het is niet altijd even makkelijk. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om leerlingen te corrigeren en in toom te houden. Op een gegeven moment leerde ik dat leerlingen het fijner vinden als je direct tegen ze bent. Dat versterkt je houding voor de klas, waardoor je sterker in je schoenen staat. Op mijn stageschool zeggen ze altijd dat je gaandeweg met meer gereedschap leert te werken en je dat vervolgens in je gereedschapskist kan doen. Dat doe ik in feite ook met het lesgeven. Ik kijk altijd uit naar mijn stagedagen. Als je eenmaal voor de klas staat, wil je het blijven doen. Over het vak leren en hoe je dit overbrengt op leerlingen tijdens de colleges is leuk, maar voor de klas staan is waar ik het voor doe.