Hogeschool van Amsterdam

Meer deelnemers voor Leraar voor een dag

62 leerlingen van het voortgezet onderwijs staan voor de klas in Amsterdam

15 nov 2019 14:00 | Faculteit Onderwijs en Opvoeding

Op 14 november jl. volgden 62 scholieren uit Amsterdam de workshop Leraar voor een dag op de HvA. Op vrijdag 15 november liepen ze een dag mee met een leerkracht op een Amsterdamse basisschool.

Scholieren van havo-klas 3, 4 en 5 en vwo-klas 4,5 en 6 kwamen bij de HvA om zich voor te bereiden op een dag meelopen met een leerkracht op een Amsterdamse basischool.

‘Stoer dat jullie morgen een les gaan geven op een Amsterdamse basisschool. En spannend voor jullie om dat te gaan doen! Dat jullie hier zijn is van groot belang voor Amsterdam en de maatschappij. We hebben veel leraren nodig in het basisonderwijs. Een actueel issue waar jullie veel over horen in de media.’ Daarmee opende Bart Gielen, leraar geschiedenis, de workshop Leraar voor een Dag bij de HvA.

Voornaam

Na een korte introductie en toelichting op het programma, gaven scholieren hun visie op stellingen. Wat moet een leraar wel doen en wat juist niet om zijn leerlingen stil te krijgen en te bereiken. De een vond dat een leerling een leraar mag aanspreken met voornaam. Dat is nodig om een band met kinderen op te bouwen. De ander vond dat juist niet.

Favoriete plek

Met een korte instructie over hoe je een les geeft en voorbereidt, gingen ze daarna aan zelf de slag. Onder begeleiding van studenten van de Pabo HvA, Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) en hogeschool iPabo bereidden ze in groepjes zelf een les voor over hun favoriete plek in Amsterdam. Die geven ze vrijdag 15 november op een basisschool in Amsterdam waar ze meelopen met een leerkracht basisonderwijs.

Of ze leraar basisonderwijs willen worden? Dat is een ontdekkingstocht. Jimi zegt hierover: ‘Ik vind het leuk om hier te zijn. Het is nieuw voor mij om te horen wat een leraar allemaal doet en moet kunnen. Bart legt het goed uit. Ik vind het wel spannend om het morgen zelf te gaan doen. Ik ben benieuwd of ik het leuk vind en of het me lukt.’

Effect

De opleidingsmanagers, Johan Jelsma en Erna van Hest, en andere betrokkenen bij de organisatie van het Leraar voor een Dag zijn blij met de groei van het aantal deelnemers. Huib de Jong, bestuursvoorzitter van de HvA en voorzitter van de Taskforce Lerarentekort in Amsterdam zegt hierover: ‘We zijn blij dat onze inspanningen effect sorteren en dat steeds meer Amsterdamse scholieren op deze manier kennismaken met het vak’, Bekijk het filmpje van AT5 om te horen wat scholieren en Jimi er zelf over zeggen.

Amsterdamse lerarenagenda

Leraar voor een Dag werd voor de tweede keer georganiseerd door de Pabo HvA, UvA, hogeschool iPabo in samenwerking met het Amsterdamse onderwijs en de gemeente Amsterdam. Het is één van de activiteiten uit het Amsterdamse actieplan Liever voor de klas.