Hogeschool van Amsterdam

40 scholieren bij Leraar voor een Dag

28 mei 2019 15:20 | Faculteit Onderwijs en Opvoeding

Op 23 en 24 mei konden 40 scholieren van Amsterdamse middelbare scholen ontdekken of het beroep van basisonderwijs bij hen past.

Wethouder Marjolein Moorman verwelkomde de scholieren bij de start van de workshop bij de HvA. 'Is er een leraar van jouw basisschool die je je nog kunt herinneren? Die voor jou belangrijk is geweest?' Zo opende Bart Gielen, docent van de Pabo HvA, luchtig het gesprek met de wethouder. Eén meester kon zij zich nog goed herinneren.

Met humor vertelde Bart over zijn eigen zoektocht en zijn besluit om leraar te worden. In een open en warme sfeer vroeg hij aan de hand van stellingen hoe de scholieren aankijken tegen het beroep. En ging hij in gesprek over wat je wel of juist niet als leraar moet doen om je leerlingen te bereiken.

Scholieren gingen vervolgens aan de slag met het voorbereiden van een korte les, die zij de dag erna zelf gaven op een Amsterdamse basisschool. Studenten van de Pabo HvA en Universitaire Pabo van Amsterdam begeleidden hen daarbij. De scholieren kregen alle gelegenheid om vragen te stellen over het beroep en de opleiding.

De opleidingsmanagers, Johan Jelsma (Pabo HvA/UPvA), Erna van Hest (UPvA), en de wethouder zijn trots op het evenement dat voor het eerst in deze vorm werd gehouden. Komend najaar zal 'Leraar voor een Dag' opnieuw worden aangeboden.

Meer leraren basisonderwijs

De Pabo HvA, de Universitaire Pabo van Amsterdam organiseerden 'Leraar voor een Dag' in samenwerking met Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente Amsterdam. Het project heeft als doel om binnen afzienbare tijd te zorgen voor meer uitstroom van leraren basisonderwijs. Juffen en meesters die zelf zijn opgegroeid in de stad en vanuit hun achtergrond bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in de stad. Dit is een van de activiteiten van de Amsterdamse lerarenagenda dat bijdraagt aan het terugdringen van het lerarentekort in Amsterdam en de regio.