Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Verdiep je in de veelzijdige wereld van slim onderhoud aan machines en installaties. In deze cursus leer je hoe je onderhoud op operationeel, tactisch en strategisch niveau kunt plannen en uitvoeren. Daarnaast krijg je inzicht in de personele en bedrijfseconomische aspecten die bijdragen aan een efficiënte en effectieve onderhoudsaanpak. Of je nu werkt in de techniek, industrie of een andere sector, je krijgt praktische handvatten om onderhoud naar een hoger niveau te tillen.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Het programma bestaat uit praktijkopdrachten waar je individueel of in een kleine groep aan werkt. Bij het werken aan de opdrachten word je intensief begeleid door de docenten met een werktuigbouwkundige, elektrotechnische en bedrijfskundige achtergrond die langjarige ervaring hebben in het onderhoud.

Projecten en vakkennis

De projecten in deze cursus richten zich op verschillende aspecten van onderhoud:

  • Operationeel: Denk aan organisatie, planning, administratie, voorraadbeheer, outsourcing.
  • Tactisch: van reactief naar pro-actief onderhoud zoals CBM en PdM.
  • Strategisch: zoals TPM, RCM, PAM
  • Personeel: denk aan leiden, aansturen en coachen van onderhoudsteams.
  • Bedrijfseconomisch: kostencalculatie voor het onderhoud en product-service systemen PSS.

Elk onderwerp wordt behandeld in een serie van 10 colleges.

Doelgroep

De cursus is voor technische professionals met bijvoorbeeld een werktuigbouwkundige of elektrotechnische achtergrond die al werkzaam zijn in het onderhoud of daarin willen gaan werken.

Cursusdagen

De leergang wordt op elke maandag gegeven.

Kosten

Voor een cursus van een half jaar bedragen de kosten €5,000.

Toelating

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding in de techniek vereist. Wel dien je minimaal in het bezit te zijn van een mbo-4 diploma, havo- of vwo-diploma met wiskunde of als je 21 jaar of ouder bent kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek.

Tijdsinvestering

Houd naast 8 contacturen rekening met ongeveer 20 uur zelfstudie per week.

Groepsgrootte

Er is geen minimale groepsgrootte. Je schuift tijdens deze cursus aan bij de reguliere lesdagen van de deeltijdopleiding Engineering.

Waarom deze cursus?

  • Bijdragen aan duurzaamheid: Slim onderhoud verlengt de levensduur van apparatuur, vermindert verspilling en maakt efficiënter gebruik van productiemiddelen.
  • Uitstekende carrièrekansen: De cursus biedt baanzekerheid en groeimogelijkheden richting technische en managementrollen, in een vakgebied met grote impact.
  • Een toekomstbestendig vakgebied: Innovaties zoals IoT, AI en data-analyse transformeren onderhoudsrollen en maken ze essentieel in de digitale transformatie.
  • Groeiende vraag naar specialisten: Door vergrijzing en technologische ontwikkelingen is er een toenemende behoefte aan onderhoudsprofessionals in sectoren zoals energie, gezondheidszorg en infrastructuur.

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ruud Vermeulen

Telefoon
+31 6 18463611(opent in nieuw venster)
(werkdagen 09:30 - 13:30)