Centre for Applied Research on Business and Economics

HvA-lector werkt aan database voor miskleunen ondernemers

Ingrid Wakkee over falen van ondernemers.

24 okt 2017 09:31 | Ondernemerschap

De Hogeschool van Amsterdam gaat werken aan een database met faalverhalen van ondernemers. Op die manier wil lector ondernemerschap Ingrid Wakkee meer inzicht krijgen in aanpassingsvermogen van ondernemers en de rol van netwerken, en wil ze het onderwerp normaliseren.

Onderzoekslijnen

Wakkee maakte het voornemen bekend in haar onlangs uitgesproken lectorale rede, waarin ze haar voornemens schetst als lector en coördinator van het HvA-brede programma ondernemerschap. Een van de drie onderzoekslijnen waarop zij zich wil focussen, is falen en herstel van ondernemers. Uit cijfers blijkt dat de helft van de startende bedrijven binnen vijf jaar weer omvalt, en dat driekwart van alle venture-capital backed startups het niet redt. Toch wordt er volgens Wakkee erg weinig onderzoek gedaan naar welke lessen ondernemers daaruit leren die ze meenemen naar nieuwe projecten. Dit gat wil het lectoraat gaan opvullen. Daarbij zullen niet alleen bedrijven worden bestudeerd die zijn omgevallen, maar ook mislukte samenwerkingsprojecten of uit de hand gelopen investeringen.

Miskleunen

De aandacht voor miskleunen in ondernemerschap groeit. Dat blijkt onder meer uit de populariteit van de ‘fuck up nights’ in Nederland, een fenomeen overgewaaid uit Latijns-Amerika. In Nederland worden ze onder meer georganiseerd in Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Utrecht. In de academische literatuur komt naar voren dat miskleunen onder meer inzichten opleveren over de persoonlijkheid van de ondernemer, over relaties en netwerken, en het managen van een onderneming. Een probleem voor academisch onderzoek is echter een goede definitie van het het begrip miskleun of failure.

Lees hier het oorspronkelijke artikel op de website van Naevo