Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Centre for Financial Innovation

Faculteit Business en Economie

Als er een toepassingsgebied is waar AI toekomst heeft, dan is het in finance, controlling en accounting. Professionals in deze vakgebieden houden zich bijna exclusief bezig met het ontwikkelen en verrijken van data.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

De afgelopen twee decennia hebben een enorme groei laten zien in de omvang van databestanden, de rekensnelheid van computers en de veelheid aan informatiesystemen en webapplicaties. Ook kwam een groot aantal gebruikersvriendelijke en snelle datamining, processmining, IT auditing, data-analytics en blockchain-tools beschikbaar.

Toch ziet het Centre for Financial Innovation (CFI) dat deze technologische ontwikkelingen op het gebied van ICT, digitalisering en data-analytics op dit moment slechts in beperkte mate worden benut in het beroepenveld van finance, controlling en accounting. Dit komt mede door de enorme verbrokkeling in het vakgebied. Daarnaast is er te weinig kennis van de toepassingsmogelijkheden aanwezig, terwijl de opleidingsprogramma’s van de hogescholen en universiteiten vaak onvoldoende zijn ingericht op de toepassing van bovengenoemde technologieën in de beroepspraktijk van afgestudeerden.

Het CFI gaat daar verandering in brengen. Het lab houdt zich onder meer bezig met de optimale inzet en adoptie van AI in het beroepenveld van Finance & Accounting. De technologie van Artificiële Intelligentie kan bijvoorbeeld helpen om digitale fraude detecties beter uit te voeren.

Maar wat doet het CFI dan concreet?

Digitalisering, automatisering en AI veranderen de werkwijze van accountantskantoren ingrijpend. Daarnaast moeten accountants - om succesvol in te spelen op de behoeften van mkb-klanten - hun weg vinden in de overvloed aan nieuwe, beschikbare technologieën. Het CFI helpt te bepalen wat voor mkb-accountants relevant is op het gebied van digitalisering, automatisering en AI. Naast onderzoek hiernaar wordt een zelfscan voor de werkprocessen van de accountant ontwikkeld, evenals een data-analyseprotocol voor de advisering aan mkb-klanten.

In zeven sessies geven experts een introductie in Data Science en AI voor het beroepenveld van Finance & Accounting. Docenten ontwikkelen hun kennis hierover in korte tijd. Na afloop van de cursus is de kennis van de deelnemers bijgespijkerd met relevante inzichten in Data Science en AI, specifiek gericht op het beroepenveld van Finance & Accounting. Docenten kunnen de opgedane kennis en inzichten meteen gebruiken bij het updaten van hun onderwijsmodules en het uitvoeren van onderzoek.

Benieuwd wat het Centre for Financial Innovation voor jou kan betekenen? Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een (afstudeer-)opdracht, minor of stage? Of wil je als bedrijf/organisatie graag met het lab samenwerken? Neem dan contact op met:

Gepubliceerd door  Applied Artificial Intelligence 25 maart 2022