Hogeschool van Amsterdam

Orientatietraject UvA-HvA

Kom je net van de middelbare school of heb je je mbo-4-diploma behaald en heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Twijfel je over wat en waar je wilt studeren, wil je de tijd nemen om te kiezen en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Dan is het Oriëntatietraject (4,5 maand, start in september) iets voor jou.

logo van de uva en de hva

Tijdens het Oriëntatietraject ga je actief aan de slag om een passende studie te vinden. Het programma bestaat grofweg uit 3 onderdelen:

Groepsbijeenkomsten

Op één vaste dag per week kom je met je basisgroep (ca. 13 personen) bij elkaar. Je wisselt kennis en ervaringen uit, maakt plannen en voert opdrachten uit. Alle opdrachten hebben als doel om jezelf en je studiemogelijkheden te verkennen. Je kijkt waar jouw kwaliteiten en interesses liggen, welke ideeën je hebt over bepaalde opleidingen en wat er allemaal mogelijk is. 

Individuele coaching

Je voert in ieder geval 3 individuele gesprekken met je coach. Tijdens die gesprekken wordt ingezoomd op jouw persoonlijke keuzeproces. Jullie bespreken testuitslagen en gedachtes en acties worden gestructureerd waardoor je verder kunt je met je studiekeuzeproces. Samen met je coach stel je een actieplan op, stel je dat plan zonodig bij en kun je het traject steeds meer toespitsen op jouw voorkeur. Zo werk je naar een passende studiekeuze toe. 

Ervaringsopdrachten

Tijdens het Oriëntatietraject maak je op verschillende manieren kennis met het hoger onderwijs. Je gaat bijvoorbeeld naar open dagen en geeft je op voor meeloop- of proefstudeerdagen. Je krijgt opdrachten om studies te vergelijken of beroepsbeoefenaars te interviewen en meeloopdagen te bezoeken. Je gaat zelf op pad en wisselt je ervaringen uit met je medestudenten. Studenten die zich willen oriënteren op de universiteit kunnen altijd hoorcolleges bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) volgen. Halverwege het traject kun je twee keer een week meelopen bij een HvA- of UvA-opleiding naar keuze. Een zelfstandige, proactieve werkhouding is belangrijk tijdens het Oriëntatietraject. 

Het doel van alle studiekeuzetrajecten is om je weloverwogen keuzes te laten maken door een goede oriëntatie en zelfonderzoek. Voor het doorlopen van een effectief studiekeuzeproces zijn 3 factoren van belang:

  1. Verken jezelf: Als je een keuze wilt maken, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld van jezelf hebt. Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
  2. Verken de mogelijkheden: Onderzoek de verschillende studierichtingen binnen het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten). Bekijk en ervaar eventueel ook je beroepsmogelijkheden.
  3. Kom in actie: Om jezelf en je mogelijkheden te verkennen zul je actie moeten ondernemen. Door een concreet actieplan op te stellen en uit te voeren, kom je verder in je studiekeuzeproces. 

De kosten voor deelname aan het Oriëntatietraject bedragen
€ 1.550,- (onder voorbehoud).

Wie het Oriëntatietraject volgt, heeft nog niet de officiële status van student, maar kan al wel gebruik maken van de studentenvoorzieningen van de HvA en UvA. Je verliest geen inschrijfduur, maar komt ook niet in aanmerking voor studiefinanciering en de daarbij behorende ov-jaarkaart. 

Omdat het Oriëntatietraject ongeveer 15 uur per week in beslag neemt, kun je het goed combineren met een bijbaan. Op die manier doe je zowel studie- als werkervaring op.

Het Oriëntatietraject loopt van 12 september 2017 tot en met 30 januari 2018.

Heb je vragen over het Oriëntatietraject, dan kun je contact opnemen met Studiekeuzetrajecten UvA-HvA via

Andere studiekeuzeactiviteiten

Ben je op zoek naar kortere studiekeuzebegeleiding of heb je een studie gekozen die toch niet bij je past? Kijk dan eens bij:

Heroriëntatietraject

Keuze-3-daagse

Studentmentor

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 30 januari 2017