Associate degrees

2-jarige praktijkgerichte hbo-opleidingen

Ben je op zoek naar een praktijkgerichte opleiding waarbij je in twee jaar een hbo-diploma haalt? Met een Associate degree leiden we je op voor een beroep dat aansluit bij de praktijk. Nadat je de opleiding hebt afgerond, krijg je een wettelijk erkend hbo-diploma met de graad Associate degree.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Associate degrees: 2-jarige praktijkgerichte hbo-opleidingen

Als je op zoek bent naar een praktijkgerichte opleiding waarbij je in twee jaar een hbo-diploma haalt dan is een Associate degree misschien wel wat voor jou. Meer weten over de Associate degree en wat de HvA te bieden heeft? Bekijk de video.

Voordelen van een Associate Degree opleiding

Je hebt een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en wilt verder leren. Wil je in twee jaar een hbo-diploma halen? Kies dan voor een Associate degree.

Met een Associate degree kies je voor een praktijkgerichte hbo-opleiding. Je werkt aan actuele opdrachten die we samen met bedrijven en organisaties in en om Amsterdam hebben opgesteld. Dat doe je zo veel mogelijk in de praktijk. Bijvoorbeeld in een lab of bij een bedrijf. Daarmee ontwikkel je vaardigheden voor je toekomstige beroep.

De docenten die lesgeven en je begeleiden hebben veel ervaring in de praktijk. Ze hebben uitgebreide werkervaring of werken soms ook elders. Ze kennen de vraagstukken en gebruiken die in hun lessen en opdrachten.

Er is bij Ad-opleidingen veel tijd voor afstemming met docenten en ruimte voor vragen en feedback. Zo voer je halverwege een studieblok een studievoortgangsgesprek met een docent over de vordering van de opdrachten waar je aan werkt. Je rondt een studieblok af met een professioneel gesprek, hierin staat jouw ontwikkeling als professional centraal.

Waarom een Ad bij de HvA?

De HvA ontwikkelt de tweejarige hbo-opleidingen samen met bedrijven en organisaties in en om Amsterdam en kent hun vraagstukken. Jij werkt tijdens je studie veel aan praktijkopdrachten en vergroot zo je netwerk in de regio.

De Ad-opleidingen sluiten goed aan bij het mbo. Bij verschillende Ad-opleidingen werken docenten uit het mbo mee aan de ontwikkeling van het onderwijsprogramma.

Kies je voor een Ad-opleiding bij de HvA dan studeer je op een van de elf locaties in de stad. Alle gebouwen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Iets voor jou?

Kies je opleiding en vraag een opleidingsfolder aan.

Veelgestelde vragen

Ad en bachelor bij de HvA vergeleken
Ad bachelor
Studieduur 2 jaar 4 jaar
titel Associate degree Bachelor
Rol in een organisatie ‘Verbinder’: je kracht zit in het leggen van verbinding tussen vakmanschap, beleid en de werkvloer. ‘Bedenker’: Je kracht zit in het bedenken of verbeteren van beleid of strategie. Je werkt in bredere context.
Insteek en aard van de opleiding
  • Meer praktisch dan theoretisch, probleemoplossend
  • De opleiding sluit vooral goed aan op een mbo- 4-opleiding en mensen met werkervaring
  • Veel begeleiding, werken en leren in groepen
  • Zowel theoretisch als praktisch, onderzoekend
  • De opleiding sluit vooral goed aan op een havo- en mbo-4-opleiding en mensen met werkervaring
  • Er wordt meer zelfstandigheid gevraagd, daarnaast werk je in groepen

Voor het volgen van een opleiding ben je collegegeld verschuldigd. Het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap (OC&W) stelt jaarlijks de tarieven vast voor de opleidingen die door de overheid gesubsidieerd worden.

Als je aan de eisen voldoet die OC&W stelt, betaal je het wettelijk collegegeld. Als je niet aan de eisen voldoet, betaal je het instellingscollegegeld. Het collegejaar van de Ad-opleidingen begint op 1 september. Bekijk de collegegeldtarieven 2020-2021. In de collegegeldmeter kun je uitrekenen wat een Ad-opleiding kost.

De kosten voor leermaterialen zoals boeken of een laptop verschillen per opleiding. Meer informatie hierover vind je op de opleidingspagina's.

De Associate degree-opleidingen van de HvA starten in september. Aanmelden voor een voltijdstudie kan tot 1 mei. Voor de Ad Cyber Security kun je je tot 1 augustus aanmelden. Aanmelden voor een deeltijdstudie kan tot 31 augustus. Je meld je aan bij Studielink.

Na jouw aanmelding voor een voltijd studie word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. De check is wederzijds: jij krijgt een mooie kans om nog een keer te checken of de opleiding echt bij jou past. Andersom kijkt de opleiding of jij de juiste verwachtingen, vaardigheden en inzet hebt om met succes te kunnen studeren. Bij de Ad-opleiding onderwijsondersteuner Gezondheidszorg en Welzijn word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

Lees hier alle info over de studiekeuzecheck.

De bedrijven en organisaties waar je na je studie kunt gaan werken verschillen natuurlijk per opleiding. We starten alleen met een Ad-opleiding als er op de arbeidsmarkt ook echt vraag is naar onze afgestudeerden. We zorgen dat we voor elke nieuwe opleiding een goed netwerk vormen met bedrijven waar toekomstige studenten komen te werken.

Zo hebben we voor de Ad Cyber Security een netwerk opgebouwd met cybersecuritybedrijven uit de regio die zich aangesloten hebben bij het Cybersecurity Centre Metropoolregio Amsterdam. Voor de Ad Ervaringsdeskundige in de Zorg hebben we een samenwerkingsverband met de 10 grootste instellingen voor GGZ en Verslavingszorg in de Amsterdamse regio.

Zo zorgen we ervoor dat we goed op de hoogte zijn van wat er speelt op de arbeidsmarkt. Op de opleidingspagina van de opleiding van jouw keuze lees je er meer over.

Je kunt een Ad volgen met een mbo-4, havo- of vwo-diploma. Wil jij gaan beginnen met een HvA-opleiding maar beschik je niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4? Op grond van je leeftijd kun je een toelatingsexamen maken: het 21+-toelatingsonderzoek.

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er aanvullende eisen worden gesteld. Op de opleidingspagina's vind je per opleiding hoe dat zit.

Als je een Ad-opleiding hebt afgerond en het diploma behaald, kun je een doorstroomprogramma bij een bacheloropleiding volgen. De omvang en de duur van het doorstroomprogramma hangen af van de bacheloropleiding die je kiest. De examencommissie van de bacheloropleiding bepaalt welke vrijstellingen je krijgt.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 17 mei 2022