Hogeschool van Amsterdam

Urban Vitality

dhr.  M.C. Scheper (Mark) MSc

Promovendus | Docent Fysiotherapie

Mark Scheper is onderzoeker bij het lectoraat Fysiotherapie - Transitie van Zorg bij Complexe Patiënten. Hij doet onderzoek naar kinderen met soepele gewrichten, bindweefselziekten en chronische pijn. Sommige kinderen kunnen gebruik maken van soepele gewrichten om te excelleren in sport, zoals dans en vechtsporten. Maar er zijn ook kinderen waarbij de aanwezigheid van soepele gewrichten leidt tot functionele beperkingen, klachten en soms invaliditeit.

Het onderzoek van Mark Scheper richt zich op de vraag waarom het ene kind met soepele gewrichten klachten ontwikkelt en het andere kind niet en zelfs topsporter kan worden. Voor het beantwoorden van deze vraag kijkt Mark niet alleen naar het bewegingsapparaat zelf, maar ook naar de rol van het centrale zenuwstelsel.

Dit promotieonderzoek vindt zowel plaats op de HvA, als op de afdeling revalidatie van het Amsterdam Medisch Centrum Amsterdam, locatie AMC, de dansacademie in Amsterdam en het Westmead Childrens Hospital in Sydney, Australië. Het promotieonderzoek wordt begeleid door Prof. Dr. Raoul Engelbert (promotor), Prof. Dr. Frans Nollet (promotor) en Dr. Sicco Bus (co-promotor).

Naast zijn functie als onderzoeker is Mark docent bij de opleiding Fysiotherapie en in die rol betrokken bij het klinisch onderwijs, scriptiebegeleider de minor Kinderen.

Mark studeerde Fysiotherapie aan de Hogeschool van Rotterdam en was jaren lang werkzaam binnen de klinische fysiotherapie (ziekenhuis en revalidatie). Na zijn studie Fysiotherapie studeerde hij Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hier deed Mark ervaring op als assistent-onderzoeker in het bewegingslab van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.