Centre of Expertise Urban Vitality

dhr.  J. Luitzen (Jan)

Docent-onderzoeker
Jan Luitzen HvA
Telefoon:
0621158162
Email:
j.luitzen@hva.nl
Werkadres:
Dr. Meurerhuis, Dokter Meurerlaan 8, 1067 SM Amsterdam
Postadres:
Postbus 2165,1000 CD Amsterdam
Kamernummer:
2.76
Expertise:
Taal, sportgeschiedenis en onderzoek
Social media:
Ga naar HvA Research Database

Jan Luitzen werkt voor de opleiding Sportkunde – leerroute Sport, Management & Ondernemen als docent, afstudeercoördinator en teamlid Alumni en het stagebureau. Hij publiceerde romans, sport(woorden)boeken en academische en journalistieke artikelen, onder meer in The International Journal of the History of Sport, De Moderne Tijd, ExTempore, Soccer & Society, Journal of Olympic History, Jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige Kring ‘De Oranjeboom’, Achilles, de SPORTWERELD, Hard gras en De Muur.

Samen met Wim Zonneveld schreef Jan Luitzen de studies Kicksen en wickets. Van cricket naar voetbal in Nederland 1845-1888 (special Hard gras, 2017) en Hoe voetbal verscheen in Nederland. Rood en Wit, H.F.C., H.V.V. en hun kornuiten, 1880-1910 (special deSPORTWERELD, 2018).

Op 23 november 2020 promoveerde VU-taalkundige Luitzen als sporthistoricus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het proefschrift Engelsch moest het zijn. Een cultuurhistorische analyse van de introductie van cricket, voetbal en lawntennis in Nederland en de rol daarbij van jongenskostschool Noorthey en haar alumni, 1820-1886. Van deze dissertatie is Vivat! Vivat Noorthey! een ingekorte en bewerkte handelseditie. Luitzens promotieonderzoek werd financieel ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en door het Genootschap Noorthey.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database