Centre of Expertise Urban Vitality

Indirecte calorimetrie

Het lichaam heeft in rust energie nodig voor allerlei levensprocessen, zoals het laten kloppen van het hart, de ademhaling en het handhaven de lichaamstemperatuur. Indirecte calorimetrie is een methode waarmee dit kan worden gemeten. Er zijn verschillende soorten indirecte calorimeters. Het ANAC maakt gebruik van de Vmax Encore n29 van Viasys Health Care.

Dit apparaat meet hoeveel zuurstof (O2) je verbruikt en hoeveel koolstofdioxide (CO2) je produceert. Als er meer energie wordt verbrand, wordt ook meer O2 verbruikt en CO2 geproduceerd. Vervolgens berekent het apparaat hoeveel energie je op dagelijks niveau nodig hebt (in rust, dus zonder de benodigde energie voor dagelijkse activiteiten).

Hoe werkt de indirecte calorimeter

Je gaat rustig op een bed liggen. Over je hoofd wordt een doorzichtige kap (canopy ofwel ventilated hood) geplaatst, die met een slang is aangesloten op het apparaat. Er stroomt een continue luchtstroom met een bekende snelheid door de kap. Vervolgens bepaalt het apparaat de concentraties O2 en CO2 in de in- en uitgeademde lucht.

Met de snelheid van de luchtstroom en deze concentraties berekent het apparaat het O2-verbruik en de CO2-productie in liters per minuut. Deze worden met de formule van Weir omgerekend in het energieverbruik in rust in kilocalorieën per dag.

De meting duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

Waarvoor wordt indirecte calorimetrie gebruikt?

We gebruiken deze meting om jouw energiebehoefte in te schatten. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is het belangrijk om minder energie te adviseren dan je nodig hebt. Voor een goed voedingsadvies is het belangrijk om de energiebehoefte zo goed mogelijk in te schatten. Dat kan ook met behulp van formules op basis van geslacht, leeftijd en gewicht. Dit gaat voor veel mensen goed, maar voor sommige doelgroepen –sporters bijvoorbeeld – is het waardevol om het energieverbruik te meten, zodat het voedingsadvies wordt geoptimaliseerd. Daarnaast kan door ziekte een afwijkende stofwisseling ontstaan. Ook dan heeft het meerwaarde om het energieverbruik in rust te meten, om zo een passend voedingsadvies te kunnen opstellen.

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 7 juni 2022