Centre of Expertise Urban Vitality

BODPOD

De BODPOD is een apparaat waarmee op een betrouwbare en valide wijze de lichaamssamenstelling van een cliënt wordt bepaald. Het apparaat meet de hoeveelheden vetmassa en vetvrije massa.

Hoe werkt het?

Eerst wordt met een nauwkeurige, elektronische weegschaal het lichaamsgewicht van de cliënt bepaald. Vervolgens gaat de cliënt rustig in de BODPOD zitten, in strakzittend ondergoed of badkleding en met een badmuts op het hoofd. Vervolgens wordt met behulp van luchtverplaatsing het volume van het lichaam bepaald. Met het lichaamsgewicht en -volume wordt de dichtheid van het lichaam berekend (dichtheid = gewicht gedeeld door volume). Hoe lager de dichtheid, hoe hoger het aandeel vet. Het percentage lichaamsvet wordt als volgt berekend: vetpercentage = 495, gedeeld door lichaamsdichtheid minus 450. De meting duurt in totaal ongeveer twintig minuten.

Waarvoor wordt de BODPOD gebruikt?

De BODPOD wordt gebruikt voor het evalueren van voedings- en beweeginterventies bij verschillende doelgroepen. De weegschaal geeft aan of je bent afgevallen, op gewicht bent gebleven of aangekomen. De BODPOD laat zien of je vetmassa bent kwijtgeraakt en/of de vetvrije massa is toegenomen.

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 18 juni 2020