Centre of Expertise Urban Vitality

Antropometrie

Antropometrie is het vaststellen van afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam. Binnen de antropometrie worden lengte- en omtrekmaten, huidplooien en lichaamsgewicht bepaald.

Hoe werkt het?

Het lichaamsgewicht wordt bepaald met een personenweegschaal en de lichaamslengte met behulp van een meetlat gemeten in staande positie, zonder schoenen of dikke kleding.

Body Mass Index (BMI)

  • Uit het lichaamsgewicht en de lichaamslengte wordt de BMI berekend, volgens de formule: gewicht in kilogram / (lengte in meter x lengte in meter).
  • Het BMI-getal geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht van de cliënt en wordt gebruikt om te zien of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.
  • Wist u dat BMI niet alles zegt over uw gezondheid? De lichaamssamenstelling geeft vaak meer informatie, zoals inzicht in vetmassa, vetvrije massa en/of spiermassa.

Omtrek lichaamsdelen

Met een centimeterband wordt de omtrek van verschillende lichaamsdelen bepaald. De bovenarmomtrek (in combinatie met de tricepshuidplooi) is een maat voor bovenarmspieromtrek. De middelomtrek (buikomvang) en de middel-heupratio (middelomtrek /de heupomtrek) zijn maten voor het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Huidplooidiktes

Het bepalen van huidplooidiktes levert een maat voor de hoeveelheid onderhuids vet van de cliënt. Huidplooien worden bepaald met een caliper (huidplooimeter), volgens de ISAK-methode (International Society for the Advancement of Kinantropometry).

Waarvoor wordt Antropometrie gebruikt?

Aan de hand van al deze informatie kan een uitspraak worden gedaan over de gezondheidsstatus en/of voedingstoestand (ondergewicht, overgewicht, dan wel ernstig overgewicht of obesitas) van de cliënt. Veranderingen in lichaamsafmetingen maken het mogelijk om het effect van een dieetbehandeling te evalueren.

Contact

Heb je vraag over een meting? Neem dan contact met ons op via Mariëtte van Rijmenam, e-mail: m.j.van.rijmenam@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 18 juni 2020