Centre of Expertise Urban Vitality

'VITAMINE' voor vitale Amsterdamse ouderen

Project

Eén keer per week gymmen is niet genoeg om fit en zelfstandig te blijven. Dat blijkt uit de evaluatie van het landelijke programma ‘Meer Bewegen voor Ouderen’, dat ouderen één keer per week een gezamenlijke gymtraining biedt. Is thuistraining een goede aanvulling? En helpt een eiwitrijk dieet hierbij? Dat zijn de vragen die onderzocht worden in VITAMINE (VITale AMsterdamse ouderen IN dE stad).

Effectiviteit onderzocht

Op dit moment onderzoeken docenten en studenten van verschillende opleidingen de effectiviteit van de interventies. Hierbij worden de deelnemers van gymklassen voor ouderen in drie verschillende groepen geloot: een controlegroep, een bewegingsgroep die digitaal ondersteund wordt en een groep die naast het digitaal ondersteunde bewegingsprogramma ook een eiwitrijk voedingspatroon volgt.

Langer fit en zelfstandig

Onderzoeker Jantine van den Helder: "VITAMINE levert een thuistrainingsprogramma op dat een aanvulling is op het landelijke bewegingsprogramma voor ouderen. We krijgen meer inzicht in functionele oefeningen voor thuis. Verder zien we wat het effect is van de digitale middelen op de motivatie van ouderen en de meerwaarde van eiwitverrijkte voeding. Met VITAMINE kunnen dadelijk meer ouderen langer fit en zelfstandig blijven."

Het VITAMINE project wordt gefinancierd door het HvA speerpunt Urban Vitality en tevens via subsidie van Fonds Nuts Ohra.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 19 januari 2022

Project Info

Startdatum 01 mei 2014
Einddatum 31 dec 2021

Contact

Ben Kröse
Sumit Mehra
Carliene van Dronkelaar
Michael Tieland