Centre of Expertise Urban Vitality

SO NUTS: voorkomen van sarcopenie, obesitas en sarcopene obesitas bij mensen die met pensioen gaan

Project

Wanneer mensen met pensioen gaan verandert er veel, ook hun eet- en beweeggewoontes. Vaak worden mensen na hun pensioen zwaarder. Dit extra gewicht is met name vetmassa, terwijl de spiermassa juist afneemt. Het project SO-NUTS richt zich op het ontwikkelen van een digitale tool voor mensen die met pensioen gaan. Het doel van deze tool: het stimuleren van een duurzaam beweeg- en voedingspatroon.

Om sarcopenie (verlies spiermassa), obesitas (overgewicht) en sarcopene obesitas (ernstig overgewicht) te voorkomen is het essentieel om vetmassa te verliezen of gelijk te houden en spiermassa te behouden. De meest geschikte aanpak om dit te bereiken is gezonde voeding en voldoende fysieke activiteit. eHealth (zoals applicaties en wearables) is een veel belovende methode om een gepersonaliseerde en aantrekkelijke leefstijlinterventie aan te bieden aan een grote groep mensen, terwijl de kosten laag blijven. Momenteel ontbreekt het aan effectieve, duurzame eet-en beweeginterventies voor mensen die met pensioen gaan.

Lector Peter Weijs:

We willen graag weten hoe je een duurzame gedragsverandering realiseert met behulp van digitale technieken bij en mét mensen die sowieso al een grote verandering doormaken. Wat zijn de succesfactoren en waar gaat het mis? De pensioenleeftijd is een mooi moment om gezonde keuzes te maken die effect hebben op je gezondheid, ook voor latere leeftijd.

Doel

Het ontwikkelen van een effectieve, duurzame eHealth interventie voor mensen die met pensioen gaan, gericht op zowel voeding als beweging.

Methode

  • In de eerste fase onderzoekt het projectteam de benodigde inzichten voor het ontwikkelen van innovatieve strategieën ter preventie van sarcopenie, obesitas en sarcopene obesitas. Zij houden hierbij rekening met sociaal-demografische verschillen.
  • Op basis van deze inzichten ontwikkelen onderzoekers in de tweede fase de SO-NUTS applicatie. Deze applicatie helpt mensen tijdens hun pensionering gewicht te verliezen met behoud van spiermassa.
  • Het projectteam test de haalbaarheid en effectiviteit van SO-NUTS in een pilotstudie die wordt uitgevoerd in verschillende Europese landen.

Verwachte resultaten/producten

Een effectieve, duurzame eHealth interventie voor zowel voeding als beweging. Deze interventie richt zich specifiek op mensen in de overgangsfase van werk naar pensioen.

Verwachte maatschappelijke impact

Het aanmeten van een duurzaam gezonde leefstijl rond de pensioengerechtigde leeftijd biedt voldoende tijd om sarcopenie, obesitas en sarcopene obesitas te voorkomen en gezonde veroudering te stimuleren.

Bijdrage onderwijs en onderzoek

SO-NUTS is een Europese samenwerking tussen experts of het gebied van voeding, beweging, eHealth, sarcopenie, obesitas en sarcopene obesitas. Met SO-NUTS leveren onderzoekers een belangrijke bijdrage aan (internationale) kennis over het voorkomen van sarcopene obesitas bij een steeds groter wordende groep ouderen.

Binnen de HvA wordt SO-NUTS uitgevoerd in de onderzoeksgroep ‘Mensen in Beweging’. Mensen in Beweging is een samenwerking tussen drie HvA-faculteiten: Gezondheid (FG), Bewegen Sport en Voeding (FBSV) en Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI).

Externe partners

  • Trudy Voortman - Department of Epidemiology, Erasmus University Medical Center, Rotterdam
  • Doris Eglseer - Institute of Nursing Science, Medical University of Graz, Graz, Australië
  • Yves Boirie - Université Clermont Auvergne, INRA, UNH, Unité de Nutrition Humaine, CHU Clermont-Ferrand, Service de Nutrition Clinique, Frankrijk
  • Alfonso Cruz-Jentoft - Servicio de Geriatría, Hospital Universitario Ramón y Cajal (IRYCIS), Madrid, Spanje
  • Prof. Eva Topinkova, MD, phd - department of Geriatric Medicine, First Faculty of Medicine, Charles University, Tsjechië
  • Katarzyna Janiszewska - The European Federation of the Association of Dietitians (EFAD)
  • Rocco Barazzoni - University of Trieste – Rocco Barazonni (Acting President of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), Italië

Subsidieverstrekkers

The SO-NUTS project is funded by JPI HDHL, the funding agencies supporting this work are: the Netherlands Organisation for Health Research and Development (ZonMw), French national Research Agency (ANR), Federal Ministry of Education, Science and Research represented by the Austrian Research Promotion Agency (BMBWF represented by FFG), Spanish State Research Agency (AEI: PCI2020-120683-2), Ministry of Education, Youth and Sports Department of Research and Development (MSMT). This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the ERA-NET Cofund action N° 727565.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 14 december 2023

Project Info

Startdatum 01 apr 2021
Einddatum 31 mrt 2025