Centre of Expertise Urban Vitality

Dairy and plant for healthy aging

Zuivel en plantaardige eiwitten voor gezond ouder worden

Project

Om gezond en veerkrachtig ouder te worden, heb je gezonde spieren en voldoende spierkracht nodig. Eiwitten leveren de bouwstenen voor je spieren. Ze zijn daarom na je 60e levensjaar extra belangrijk. Het gebruik van veel dierlijke eiwitten is echter belastend voor het milieu en daarom worden alternatieven op basis van plantaardige producten en zuivel steeds populairder. Maar je moet wel heel veel groente en vleesvervangers eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hoe zorg je er dan voor dat de eiwitkwaliteit en -inname voldoende blijft? Zeker als zestigplusser met overgewicht of obesitas, want bij het afvallen verlies je ook vaak spiermassa. Het projectteam dairy and plant for healthy aging doet onderzoek om op deze vragen antwoord te geven.

Waarom is het zo mooi dat dit project er is?

Projectleider en onderzoeker Sjors Verlaan:

Een transitie naar meer plantaardige diëten is noodzakelijk. Onze vraag is hoe we met meer plantaardige diëten een adequate eiwitinname voor elkaar krijgen die nodig is voor sterke spieren. En dus om actief en gezond oud te worden.

Achtergrond project

Eiwitten spelen een centrale rol in de transitie naar duurzame en meer plantaardige voeding. Maar gebruiken we meer plantaardige eiwitbronnen op basis van ecologische duurzaamheid, dan moeten we ook rekening houden met de eiwitkwaliteit in relatie tot spierbehoud en gezondheid tijdens het ouder worden. Het thema van dit project is: duurzame voeding met hoogwaardige eiwitten binnen een actieve leefstijl. Met speciale aandacht voor ouderen met overgewicht en obesitas.

Doel

Het ontwikkelen van voedingsconcepten met plantaardige eiwitten en eiwitten uit zuivel op basis van een aantal criteria: duurzaamheid, voedingswaarde en de voorkeuren van consumenten. Om vervolgens te onderzoeken hoe we die concepten kunnen toepassen in een leefstijlinterventie met ouderen met overgewicht.

Methode

  • We ontwikkelen innovatieve, meer plantaardige en eiwitrijke voedingsconcepten. Dat doen we op basis van de criteria van duurzaamheid en gezonde voeding, met minder energie, en een adequate hoeveelheid en kwaliteit eiwit.
  • In consumentenonderzoek met ouderen evalueren we vervolgens de belemmerende en stimulerende factoren met betrekking tot deze voedingsconcepten.
  • Daarna voeren we een haalbaarheidsstudie uit naar de acceptatie en effectiviteit van deze voedingsconcepten als onderdeel van een actieve leefstijlinterventie.

Verwachte resultaten

  • Inzicht in welke voedingsproducten en ingrediënten we idealiter met plantaardige en zuiveleiwitbronnen kunnen combineren, gebaseerd op eisen van duurzaamheid en eiwitkwaliteit.
  • Inzicht in de behoeften en voorkeuren van consumenten. En daarmee de acceptatie en haalbaarheid van duurzame voedingsconcepten met hoge eiwitkwaliteit. Inclusief nieuw ontwikkelde, voedingsproducten met hoogwaardige plantaardige- en zuiveleiwitbronnen.
  • Toetsing van de toepasbaarheid en effectiviteit van deze voedingsconcepten in een actieve leefstijlinterventie voor ouderen met overgewicht en obesitas.

Verwachte maatschappelijke impact

Door de samenwerking met consumenten en diëtisten verwachten we realistische en implementeerbare voedingsconcepten te creëren. Met deze hoogwaardige en ecologisch duurzame concepten kunnen we bijdragen aan het verlagen van de ziektelast, de zorgkosten en het verlengen van een actief en onafhankelijk leven.

Bijdrage project aan onderwijs en onderzoek

Dit promotieonderzoek sluit naadloos aan bij de activiteiten en de strategie van het lectoraat voeding en beweging. Belangrijke peilers van een actieve leefstijl zijn: hoogwaardige, duurzame voeding en beweging en sport. Studenten dragen bij aan verschillende facetten van het onderzoek: het ontwikkelen van producten en voedingsconcepten, het toetsen met consumenten en het opzetten en uitvoeren van een interventiestudie met ouderen. De inzichten implementeren we in de opleiding en in de dagelijkse praktijk van diëtisten.

Subsidieverstrekker

Topsector Agri & Food

Externe partner

FrieslandCampina

Gepubliceerd door  Urban Vitality 14 maart 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2022
Einddatum 31 aug 2026