Centre of Expertise Urban Vitality

Optimalisatie in Sportprestatie

Het verschil tussen goud-zilver-brons of geen medaille is vaak minder dan 1 procent. Kleine verbeteringen in sportprestaties hebben dus grote gevolgen. Het lectoraat Optimalisatie in Sportprestatie richt zich op het verbeteren van trainingen en wedstrijdresultaten. Doel: het optimaliseren van prestaties door Nederlandse (top)sporters.

Sporters kunnen vaak niet méér trainen. Het lectoraat onderzoekt daarom verbeteringen in de manier van trainen. In het onderzoek staat de roeisport centraal; een sport met een boeiend samenspel tussen techniek en fysiologie. De coördinatie van de individuele atleet en die van de atleten onderling moet optimaal zijn voor een goed eindresultaat.

Onderzoekslijnen

Het lectoraat bevat twee onderzoekslijnen. Het eerste onderzoekslijn gaat over het verbeteren van de fysieke eigenschappen van topsporters. Op welke intensiteit trainen sporters het beste? Wat is de meest ideale combinatie tussen kracht- en duurtraining?

De tweede onderzoekslijn focust op het optimaliseren van de bewegingsuitvoering van topsporters. Hoe zorgen sporters ervoor dat zij tijdens trainingen en wedstrijden zo min mogelijk energie verliezen en zo veel mogelijk energie leveren?

Field labs

Het lectoraat Optimalisatie in Sportprestatie voert onderzoek uit in de field labs van het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS). In een field lab doen wetenschappers, trainers, coaches, sporters en studenten praktijkonderzoek om de prestaties van sporters te verbeteren.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 2 november 2021