Centre of Expertise Urban Vitality

Partners

Onderzoekers van het project Training for Excellence werken intensief samen met onderstaande partners in het consortium vanuit de verschillende domeinen.

Codarts Rotterdam: Hogeschool voor de Kunsten

Op het internationaal georiënteerde Codarts worden studenten opgeleid uit verschillende leeftijdsgroepen. Studenten komen van heinde en verre om hier een van de vooraanstaande dansopleidingen te volgen. Codarts brengt de oudste tradities en allernieuwste stromingen samen. Alles wat studenten leren wordt meteen toegepast in onder andere projecten en voorstellingen. Op Codarts zijn ze van mening dat onderzoek integraal onderdeel moet uitmaken van de Hogeschool. Hiervoor hebben zij dan ook hun eigen onderzoekscentrum ‘Codarts Research’ opgericht. Website Codarts .

Conservatorium van Amsterdam: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Het Conservatorium van Amsterdam leidt zeer getalenteerde individuen op tot volwaardige musici. Dit doen ze in verschillende genres, namelijk klassiek, jazz en popmuziek. Daarnaast hebben ze een speciaal programma voor jong toptalent. Het doel is om van de studenten gepassioneerde artiesten, componisten en docenten te maken en een fantasierijke, effectieve bijdrage te laten leveren aan de maatschappij. Het conservatorium wordt gekarakteriseerd als internationaal en aanmoedigend, waarbij het streeft naar het laten excelleren van de studenten. Website Conservatorium van Amsterdam .

Afdeling Bewegingswetenschappen: Vrije Universiteit Amsterdam

De afdeling Bewegingswetenschappen onderzoekt hoe mensen bewegen en hoe dat bewegen kan worden verbeterd in de context van de sport en de revalidatie en verzorgt onderwijs over deze thematiek. Het onderzoek en onderwijs combineren psychologie, fysiologie en (bio)mechanica, in een integratieve benadering om het bewegen van de mens beter te begrijpen. De afdeling hecht veel belang aan de maatschappelijke waarde van haar onderzoeksresultaten, dat dan ook nauw aansluit bij de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA). De VU schenkt daarom veel aandacht aan translatie van hun kennis om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten effect krijgen in de samenleving. Website Afdeling Bewegingswetenschappen VU .

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al 130 jaar tot de absolute wereldtop. Het orkest bestaat uit 120 musici afkomstig uit zo’n 25 verschillende landen. De Academie van het Concertgebouworkest biedt jaarlijks plaats aan enkele talentvolle musici. Gedurende een heel orkestseizoen (september-juni) nemen zij deel aan orkestproducties en worden zij begeleid door leden van het orkest. Daarnaast volgen de academisten lessen, workshops en trainingen en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. Musici kunnen schitteren en houden tegelijkertijd zorg voor het collectief. Zij delen de ambitie om telkens de hoogste kwaliteit te leveren en veel meer te bereiken dan perfect gespeelde noten. Website Academie Koninklijk Concertgebouworkest .

Residentie Orkest Den Haag

Het Residentie Orkest is het orkest van, voor, in, en vanuit Den Haag. Het orkest, dat in 1904 is opgericht en gekenmerkt wordt door een rijke historie, zet actief klassieke muziek in om alle inwoners en bezoekers in Den Haag vanuit de vier pijlers ‘symfonisch’, ‘educatie’, ‘talentontwikkeling’ en ‘outreach’ te verbinden en te prikkelen. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland en is regelmatig te horen op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Naast het geven van concerten is er een uitgebreid educatieprogramma voor alle leeftijden, bestaande uit o.a. orkeststageplaatsen voor masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Website Residentie Orkest.

Orange Lions Academy

Op het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) in Amsterdam worden dagelijks talentvolle basketbal vrouwen opgeleid tot (inter)nationale toppers in de Orange Lions Academy Women. Samen met de Nederlandse Basketball Bond (NBB) zorgt Topsport Amsterdam ervoor dat deze talentvolle sporters trainen, studeren en wonen in Amsterdam op de meest ideale manier kunnen combineren. Voor de sporters in het programma is de duale carrière van belang. Topsport Amsterdam begeleidt hen bij het combineren van topsport en onderwijs. Hiermee draagt Topsport Amsterdam bij aan de ontwikkeling van deze basketbaltalenten. Website Orange Lions Academy Women .

Centrum voor Topsport Amsterdam

Topsport Amsterdam verzorgt middels haar Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) de begeleiding voor Amsterdamse toptalenten en olympische sporters van TeamNL. Binnen de programma's staan de sporter en zijn/haar ontwikkeling centraal, waarbij ook aandacht wordt besteed aan studie/school naast de topsport. Hiermee worden de optimale randvoorwaarden gecreëerd voor deze sporters waardoor zij zich optimaal kunnen focussen op hun sportieve én maatschappelijke carrière. Website Centrum voor Topsport & Onderwijs .

BB-Sys (Basketbal trainingsbril)

BB-Sys is een trainingsbril om het optimale sprongschot in basketbal te oefenen. De bril kan elke speler, van amateur tot prof, helpen in het verbeteren van dit schot. De bril blokkeert het zicht van de speler tijdens het eerste deel van het schot, en gaat weer open vlak voordat de bal wordt losgelaten. Hierdoor wordt de speler getraind om de beschikbare visuele informatie aan het eind van het schot te gebruiken; daarvan is aangetoond dat dat tot de beste resultaten leidt. Hierdoor verbetert de visuele controle van de speler met als resultaat een beter schot. De bril is ontwikkeld op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek. Website BB-Sys .

Dansopleidingen - Academie voor Theater en Dans

De Academie voor Theater en Dans biedt zowel bachelor-als masteropleidingen aan voor studenten van over de hele wereld. Verschillende dansopleidingen worden aangeboden, zoals modern en ballet. Er worden regelmatig internationale kunstenaars uitgenodigd om les te geven en zo een bijdrage te geven aan de ontwikkeling van de dansers. Door de enorme diversiteit in docenten en studenten worden studenten uitgedaagd om te excelleren en het beste uit zichzelf en anderen te halen. Website Academie voor Theater en Dans .

Pre-Professional Dance Coaching

Het Pre-Professional Dance Coaching (PPDC) programma is speciaal ontwikkeld voor dansers van 15 t/m 18 jaar die van dansen hun carrière willen maken. Binnen dit programma worden dansers voorbereid op audities voor professionele dansopleidingen en geholpen om zowel fysiek als mentaal sterker en weerbaarder te worden. De dansers worden begeleid door studiebegeleider Jasmijn Wolfers, fysiotherapeut Manouk van Dommelen, voedingsdeskundige Sara de Jong en health coach Saskia de Badts.

NOC*NSF

NOC*NSF is ontstaan uit de fusie tussen het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (1993). Het is een bundeling van de georganiseerde sport in Nederland. Het is hun overtuiging dat er veel te winnen valt met sport. Zo draagt sport bij aan de gezondheid van mensen, de sociale samenhang van onze samenleving, het vormen van normen en waarden en aan de nationale trots. Het is daarom hun missie om optimale sportomstandigheden voor iedereen te creëren. Dit doen ze middels een paar kernactiviteiten, onder andere door bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van de Nederlandse sportsector. Website NOC*NSF .

Gepubliceerd door  Urban Vitality 25 juni 2024