Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Facility Services start onderzoek naar eigen logistieke stromen

29 okt 2014 11:00

De UvA en HvA zoeken naar manieren voor verduurzaming van het inkoopproces en bijbehorende vervoersstromen. Hiervoor is Facility Services een samenwerking begonnen met het HvA Onderzoeksprogramma Urban Technology.

Logistiek begint bij inkoop

Het inkoopvolume van de UvA en HvA gaat gepaard met veel vervoersstromen in de stad. De tientallen locaties worden beleverd met kantoorartikelen, post en pakketten, catering, ICT apparatuur, onderhoudsproducten en veel meer. Een enorme afvalstroom verlaat dagelijks de gebouwen. 
De inkoop van deze goederen en diensten is verdeeld over veel verschillende medewerkers en leveranciers. Dit zorgt voor veel kleinschalig vervoer in de stad. Dat kan vast duurzamer, stelden Harold Swartjes (directeur Facility Services) en Susanne Balm (project manager in het Onderzoeksprogramma Urban Technology) met elkaar vast. 

Onderzoek onder leveranciers

Onder leiding van Walther Ploos van Amstel (lector City Logistiek) onderzoekt een projectteam de komende twee maanden hoe het transport door leveranciers georganiseerd wordt. Door middel van een vragenlijst wordt inzicht verkregen in de omvang en uitvoering van de logistieke stromen naar de verschillende locaties. De resultaten vormen een eerste stap naar praktische oplossingsrichtingen om de stromen schoner en efficiënter te organiseren. 

Blik vooruit

De komende jaren wordt het aantal locaties van de HvA en UvA teruggebracht. Dit betekent meer drukte om en rondom de grote campussen, maar het biedt ook kansen voor logistieke oplossingen. Zo kan gedacht worden aan het bundelen van leveringen, het introduceren van een centraal afleverpunt aan de rand van de stad, of het inzetten van elektrisch vervoer. 
Zo houden we de campussen bevoorraad, maar ook leefbaar, veilig en bereikbaar! 
De resultaten van het leveranciersonderzoek worden eind 2014 verwacht. 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Susanne Balm, projectmanager City Logistics & E-mobility (s.h.balm@hva.nl | 0621157771)