Urban Technology

5 publicaties over leefbare en toekomstbestendige steden

Recente publicaties over HvA onderzoek naar ‘De gebouwde stad’ in wetenschappelijke tijdschriften

23 apr 2020 13:21 | Urban Technology

Hoe kunnen we de stad klimaatbestendig, duurzaam en toekomstbestendig (her)inrichten? Onderzoekers van de HvA, met als expertise de gebouwde stad, publiceren regelmatig resultaten van hun onderzoek in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Bekijk de vijf meest recente; van duurzame en democratische steden tot een hittebestendige inrichting van de stad.

Open Stad: werken aan duurzame en democratische steden

De ontwikkeling van de ‘open stad’ (een stad waarin burgerparticipatie centraal staat bij de ontwikkeling van de gebouwde omgeving) is de focus van onderzoeksproject R-LINK en deze publicatie. Hoe kunnen kleinschalige bottom-up initiatieven in gebiedsontwikkeling bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken?

Het omgevingscanvas: Een hulpmiddel voor ambtenaren, ondernemers en burgers bij het maken ruimtelijke plannen

Het Omgevingscanvas is relevant voor iedereen die plannen maakt voor gebiedsontwikkeling die tot stand komt met burgerparticipatie. Het Omgevingscanvas biedt ondersteuning bij projecten die de ambitie hebben om aan te sluiten bij de wensen en belangen van bewoners, gebruikers en andere betrokkenen bij een gebied. Of het nu om een klein buurtproject gaat of om een plan voor herstructurering van een bestaand gebiedje in de stad, het Omgevingscanvas helpt de verschillende belangen rond een gebied op tafel te krijgen.

Van risico’s voor de volksgezondheid door hitte naar een hittebestendige inrichting van de stad

De klimaatverandering was wederom voelbaar de afgelopen zomer. Volgens het Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut (KNMI) zullen hittegolven vaker voorkomen en heviger zijn. Dit biedt een belangrijke aanleiding om de inrichting van steden te herzien, van winkelgebieden tot ov-stations. Lees over de maatregelen van project Cool Towns voor hittebestendigheid, om de economische vitaliteit en leefbaarheid van steden te behouden in een veranderend klimaat.

Are urban water bodies really cooling?

Om problemen met hitte in steden te verminderen en extreme hoeveelheden regenwater te bergen, stellen stedenbouwkundige professionals vaak voor om meer ‘waterlichamen’, zoals vijvers en kanalen, te realiseren in de stedelijke buitenruimte. Echter geeft water niet altijd verkoeling en kan het in sommige situaties zelfs een bron van warmte zijn. Lees over nieuwe ontwerpprototypes van watervormen in de stad, door project REALCOOL, die wél bijdragen aan verkoeling en een positieve invloed hebben op de thermische sensatie van de stedelijke omgeving.

Correction to: Assessment of thermally comfortable urban spaces in Amsterdam during hot summer days

Voor stedenbouwkundigen in Nederland is het vaak onduidelijk in hoeverre ontwerpmaatregelen warmtestress kunnen verminderen en welke stedelijke ruimtes het meest comfortabel zijn. Dit onderzoek evalueert de impact van zonwering, stedelijk water en stedelijk groen op het thermisch comfort van stedelijke ruimtes tijdens hete zomerdagen.

Meer over De gebouwde stad