Urban Management

Plein ’40-‘45 krijgt Co-City Convenant

26 jun 2018 14:33 | Urban Management

Op vrijdag 22 juni was Plein ‘40-‘45 dé place-to-be voor één van de gebiedsmeet-ups van We Make the City. Tijdens deze bijeenkomst ondertekenden bewoners, ondernemers, woningcorporaties, de HvA , UvA en stadsdeel bestuurders, het Co-City Convenant Toekomst Plein ’40-’45.

Co-City methode

De betrokken partijen spraken hiermee hun commitment uit om de komende jaren te investeren in een duurzame en constructieve samenwerking. Ook de grondleggers van de LabGov Christian Iaione van LUISS University en Sheila Foster van Georgetown University waren medeondertekenaar, waarmee het fundament is gelegd voor internationale uitwisseling van de lessen die worden geleerd en er gezamenlijk kan worden gewerkt aan verdere ontwikkeling. Foster en Iaione experimenteerden met soortgelijke projecten in steden zoals Bologna, Rome, Turijn en New York en ontwikkelden de Co-City Approach. De basis voor deze aanpak is het werken aan stedelijke commons: middelen zoals pleinen, gebouwen, infrastructuur, et cetera die gezamenlijk worden beheerd en geëxploiteerd, waardoor ze voor alle betrokken partijen een bron en vliegwiel kunnen zijn voor hun eigen activiteiten.

Co-creatie

De meet-up is onderdeel van een langlopend project dat als doel heeft om een samenwerking tussen de vele belanghebbenden op en rond het plein op te zetten om samen de vernieuwing van het plein te bedenken en te realiseren. Deze revitalisering moet van Plein ‘40-‘45 een plek maken dat door de vele verschillende partijen gebruikt kan worden voor hun eigen activiteiten, diensten en onderneming. Alleen door dit samen en in co-creatie te doen kan het plein echt voor iedereen kansen en mogelijkheden creëren. Als onderdeel van LabGov Amsterdam en vanuit het onderzoeksproject Toekomstbestendig Evenwicht biedt Urban Management ondersteuning aan dit proces.

Energie en enthousiasme

Gedurende het middag vullende programma is er een inventarisatie gemaakt van de ambities van verschillende spelers om het plein mooier, leuker en beter te maken en vooral hoe samenwerking daarbij kan helpen. De Co-City methode kon op veel bijval rekenen. Aan energie en enthousiasme bleek geen gebrek.