Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

Tijdschrift Bewogen Stad

Het tijdschrift over maatschappelijke kwesties in de Amsterdamse regio

Project

Bewogen Stad is een reeks van digitale tijdschriften over maatschappelijke kwesties in de Amsterdamse regio, uitgegeven door het Centre of Expertise Urban Governance and Social Innovation. We gaan opiniërend te werk, door met een breder publiek te delen waar we mee bezig zijn en zo bieden we een plek voor verschillende geluiden uit het maatschappelijke debat. Naast artikelen van onderzoekers biedt Bewogen Stad ruimte aan bijdragen van docenten, praktijkpartners en andere betrokkenen.

Editie 1: Sociale ongelijkheid

In de eerste editie pakken we meteen één van de meest urgente vraagstukken aan: maatschappelijke initiatieven die het verkleinen van sociale ongelijkheid in de stad nastreven. We gaan o.a. in gesprek met Duco Stuurman, directeur domein Sociaal bij gemeente Amsterdam over ongelijk investeren om sociale ongelijkheid te lijf te gaan. Een interview met Machia(velli), deelnemer aan het project Toekomstplannen Jongeren over loskomen van hulpverlening. Lex Veldboer, lector Stedelijk Sociaal Werken sluit af met recepten tegen sociale ongelijkheid.

Editie 2: Klimaatverandering

Er leven rondom klimaatverandering zoveel verschillende visies wat is waar, onwaar, goed of niet goed dat er van één probleem zelden sprake is. De manieren waarop het klimaatprobleem wordt uitgelegd en begrepen resulteren vaak in verschillende oplossingen. Wat zijn de opbrengsten en beperkingen van hoeveelheid aan visies en probleemdefinities? En hoe krijgen deze vorm in stedelijke projecten rondom klimaatproblematiek?

In het bijzonder richten we ons op de vele verschillende manieren waarop het klimaatprobleem wordt begrepen en uitgelegd, en wat voor consequenties al die naast elkaar bestaande visies hebben in de praktische uitvoering van duurzaamheidsprojecten. Er komt dan ook een variëteit aan actoren voorbij, van actieve bewoners, woningcorporaties, bedrijven, gemeente, HvA docenten en onderzoekers

Wat zijn de opbrengsten en beperkingen van deze verschillende benaderingen, en hoe krijgen deze vorm in stedelijke projecten rondom klimaatproblematiek? Met een variëteit aan spelers, van actieve bewoners, woningcorporaties, bedrijven, gemeente, tot HvA docenten en onderzoekers proberen we daar licht op te werpen.

Nieuwsgierig?

Abonneer je op Bewogen Stad. Op die manier mis je nooit een editie en ontvang je het volgende tijdschrift direct in je mailbox.

Gepubliceerd door  Urban Governance 30 november 2020

Project Info

Startdatum 01 jun 2020
Einddatum 31 dec 2021