Urban Governance and Social Innovation

Ontwikkelbuurten in tijden van Corona

22 apr 2020 10:57 | Urban Governance

De Ontwikkelbuurten zitten middenin de voorbereiding van grootschalige vernieuwing. Vorige maand nog waren ambtenaren in die buurten druk in gesprek met bewoners. Tot covid-19 uitbrak – nu is het stil in de buurthuizen, en stil op straat. Bovendien wordt het voor de gemeente nu nóg lastiger om een beeld te krijgen van de problemen achter de voordeur, terwijl die alleen maar toenemen.

Ook voor het onderzoeksteam Ontwikkelbuurten is het schakelen: zij stonden op het punt om in drie buurten onderzoek te gaan doen naar contact in de openbare ruimte. Dat gaat voorlopig niet lukken. Daarom wordt nu, in overleg met de gemeente, snel de koers verlegd: ze zijn bezig om op korte termijn een reeks online sessies vorm te geven waarin ambtenaren uit verschillende hoeken van Amsterdam de gelegenheid krijgen om te delen wat de gevolgen van corona voor hun buurtprojecten zijn.

De sessies hebben drie doelen. Voor het onderzoeksteam is het interessant om te zien hoe ambtenaren zich aanpassen aan de nieuwe situatie.

Voor de ambtenaren is het prettig om de problemen te delen waar ze de afgelopen maand tegenaan lopen, en te leren van oplossingen die collega’s wellicht al hebben bedacht. Voor het gemeentebestuur is het nuttig om te weten te komen wat de gevolgen van corona voor de stedelijke vernieuwing zijn, en welke maatregelen kunnen helpen.