Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

Network your niche!

Succesvolle UM workshop tijdens ENOLL Conferentie, Thessaloniki

11 sep 2019 11:00 | Urban Governance

Het European Network of Living Labs (ENOLL) brengt honderden onderzoekers vanuit Europa en verder bijeen om de nieuwste kennis omtrent samenwerking met en voor de stad te delen en te ontwikkelen. Dit jaar vond de ENOLL conferentie plaats in Thessaloniki, een even levendige als verrassende Aegeische kuststad. Het overkoepelende thema van de conferentie was ‘upscaling’, gericht op de vragen die zich voordoen wanneer fieldlabs (willen) groeien en hun netwerk en werkwijze moeten uitbreiden.

Urban Management onderzoekers Julie Ferguson, Elke van der Heijden en Anna de Zeeuw bundelden de krachten en ontwikkelden een hands-on workshop met als titel Network your Niche! Strengthening the Impact of your Living Lab. De drie onderzoekers begeleidden een dertigtal workshop deelnemers in het visualiseren en analyseren van de invloedsstructuren van hun eigen living labs, waarbij de beoogde systeeminnovatie vanuit een netwerkperspectief werd bekeken.

Deelnemers reageerden zeer enthousiast op de workshop, vooral wegens de praktische toepassing van een theoretisch onderbouwd model, de interactieve werkvorm en de soepele interactie tussen de onderzoekers met ieder hun eigen complementaire expertise.

De onderzoekers hebben zelf ook veel geleerd, bijvoorbeeld van een prachtig en zeer functioneel game ‘Our Move’ gericht op het doorgronden van multistakeholder samenwerking; een prikkelend netwerkonderzoek van living labs in Eindhoven door Gentse collega Dimitri Schuurman en collega’s; en het inspirerende verhaal van Japanse collega Masataka Mori en collega's over de soms frustrerende zoektocht naar het passend maken Westers-georiënteerde leiderschapsmodellen in de Japanse context.

Tijdens al het harde werk was er ook tijd om te genieten van de prachtige zeezichten vanuit de conferentielocatie, het verplaatsen per elektrische step, de heerlijke Griekse keuken, een bezoek aan de municipal government inclusief flitsbezoek van de nieuwe burgemeester, en een nogal aparte kunstworkshop. Al met al, een inspirerende week om onze workshop verder te ontwikkelen en onze ideeën verder uit te werken als mooie wetenschappelijke paper.

Wil je meer weten over de workshop of deze samen uitvoeren? Contact Julie, Elke of Anna. Meer over de bijzondere stad en rijke geschiedenis van Thessaloniki, zie dit artikel (Trouw).