The Work Lab

Bijverdienpremie voor werkenden in de bijstand loont

Web

In Amsterdam ontvangen parttime werkenden in de bijstand sinds kort een bijverdienpremie. Een eerder experiment laat zien dat deze premie loont: zij is goed voor de eigenwaarde van mensen, laat hun financiële speelruimte groeien en dat geeft rust.

Opvallend bijeffect: grotere kans op meer werk waardoor een uitkering niet meer nodig is. Ook de gemeente profiteert daarvan. Met recht een win-winsituatie.

Werken moet lonen.

Ook als je aanvullend in de bijstand zit, vindt de gemeente Amsterdam. Daarom ontvangen alle parttime werkende bijstandsgerechtigden in Amsterdam naast hun uitkering vanaf 1 maart een premie – de bijverdienpremie. Deze houdt in dat werkenden die aanvullend een bijstandsuitkering ontvangen een deel van hun inkomen (maximaal 30 procent) mogen houden, tot een bedrag van 219 euro per maand. Het besluit is mede gebaseerd op het Amsterdams Experiment met de Bijstand (2018-2022) waarnaar wij, onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met de UvA en de gemeente, onderzoek doen.

Referentie Bos, S., & Elshout, J. (2021). Bijverdienpremie voor werkenden in de bijstand loont. Web publication or website, Socialevraagstukken.nl. https://www.socialevraagstukken.nl/bijverdienpremie-voor-werkenden-in-de-bijstand-loont/
Gepubliceerd door  CAREM 23 maart 2021

Publicatiedatum

mrt 2021

Publicaties:

Research database