Lectoraat HERI helpt HvA-onderzoeksdag organiseren

27 jan 2019 17:00 | Higher Education, Research and Innovation

Als een onderzoeker het over manipuleren heeft, bedoelt hij data bewerken. Echter, andere mensen denken bij dat woord al gauw aan valsspelen. Houd daar rekening mee, is een van de tips die Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, gaf tijdens de HvA-onderzoeksdag op 28 januari.

Hetzelfde geldt voor het woord ‘robot’. Voor een onderzoeker is dit een apparaat dat een taak uitvoert, terwijl andere mensen bij het woord ‘robot’ aan The Terminator moeten denken. Naast tips voor de communicatie over onderzoek, gaf Ionica Smeets ook informatie over unieke manieren waarop onderzoeksresultaten verspreid kunnen worden.

Buiten de voor de hand liggende vormen − zoals het schrijven van een artikel of het geven van een lezing − somde Smeets een reeks meer creatieve manieren op om onderzoeksresultaten onder de aandacht te brengen. Voorbeelden hiervan waren samenwerken met musea, gebruikmaken van fotostrips , dansvormen, maar ook het vormen van een burgerjury en citizen science. Bij citizen science worden burgers ingezet om een bepaalde trend in beeld te brengen, zoals een griepgolf.

Geslaagde eerste editie HvA-onderzoeksdag

Tijdens deze eerste editie van de HvA-onderzoeksdag werd ook een keynote gegeven door de rector van de HvA Geleyn Meijer over Innovatie 2.0 en welke rol de HvA hierin speelt en zou kunnen spelen. Verder werden de Research Awards uitgereikt voor het beste HvA-onderzoek en beste bachelor- en mastereindwerk, en kon men deelnemen aan verschillende workshops, al dan niet gerelateerd aan onderzoek.

Didi Griffioen, hogeschoolbreed lector Higher Education, Research and Innovation, was het brein achter deze eerste editie van de HvA-onderzoeksdag. Tezamen met medewerkers van de beleidsafdeling Onderzoek en Onderwijs bedacht zij een manier om het bestaan van het HvA-onderzoek te vieren, met een geslaagde en drukbezochte eerste editie van de HvA-onderzoeksdag als resultaat.

Van het lectoraat Higher Education, Research and Innovation hebben Sanne Daas en Marije van Meegen een poster gepresenteerd op de onderzoeksmarkt. Sanne presenteerde over de verbinding tussen onderzoek en onderwijs in vacatureteksten van hogescholen en Marije presenteerde over de verbinding tussen onderzoek en onderwijs in het ontwerpproces van een nieuw curriculum.

Publiek tijdens keynote.

Sanne en Marije van het lectoraat Higher Education, Research and Innovation presenteren hun onderzoek op de onderzoeksmarkt.

Onderzoek gepresenteerd op de onderzoeksmarkt.

De winnaars van de HvA -onderzoeksawards.

Fotografie door Monique Kooijmans.