Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Hoe kies je een opleiding vanuit Caribisch Nederland?

Een studie kiezen is lastig, en al helemaal op afstand. Hoe doe je dat precies?

Twijfel je tussen een paar opleidingen? Of weet je nog helemaal niet of je straks wel wilt gaan studeren? Hier vind je informatie en activiteiten die je kunnen helpen bij het kiezen van een opleiding die bij je past.

Wat is studeren aan het hbo?

De HvA biedt heel veel verschillende opleidingen in verschillende soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor voltijd of deeltijd, en voor een associate degree, bachelor of master. Wat betekent dat allemaal en wat kun je verwachten? Op de pagina ‘Studeren aan het hbo’ vertellen we je er meer over.

Lees meer over studeren aan het hbo

Kiezen, hoe doe je dat?

Verken jezelf, verken je mogelijkheden en kom in actie.

Verken jezelf

Dit is de belangrijkste stap. Jij staat centraal. Want om te weten welke opleiding bij jou past, moet je eerst weten wat jij wilt, wat je belangrijk vindt, welke kwaliteiten je hebt en wat je eisen zijn. Je maakt als het ware een profiel van jezelf.

Om je hierbij te helpen kun je de volgende dingen doen:

  • Schrijf op waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen en wat je graag zou willen leren. Welke eigenschappen heb je? En wat vind jij belangrijk in het leven? Je kunt ook aan anderen vragen hoe zij jouw karakter omschrijven en hoe zij jou zien. Wat zeggen andere mensen over jou? Dit kan richting geven in jouw keuzeproces. Ook de dingen die je niet leuk vindt kunnen richting geven. Welke studierichtingen en opleidingen passen daarbij?
  • Kijk eens rond op internet: een goed startpunt voor je studiekeuze. Op studiekeuze123.nl vind je een overzicht van alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland en kun je deze met elkaar vergelijken.
  • Ben je benieuwd welke opleidingen je kunt volgen aan de HvA? Bekijk dan de opleidingenlijst. In de opleidingenlijst kun je filteren op opleidingsniveau, opleidingsvariant en interessegebied. Kijk alvast eens rond!

Vind je het lastig om een profiel van jezelf te maken? Dan helpen we je graag! Een keuzecoach helpt je in een gesprek van een half uur om jouw profiel op te stellen. Hiermee kun je vervolgens op zoek naar de opleidingen die daarbij passen.

Ga in gesprek met een keuzecoach

Verken je mogelijkheden 

Als je jezelf goed in kaart hebt gebracht, blijven er een aantal opleidingen over. Dat zijn jouw mogelijkheden. Die ga je goed bekijken. Je bekijkt ze online en onderzoekt of de opleidingen echt aansluiten bij jouw wensen. Je kunt ook eens praten met studenten die de opleiding doen of een online voorlichtingsronde van de opleiding bijwonen.