Centre of Expertise Rechtvaardige Stad

Documentaire 'Zonder leraar' hele week te zien op SALTO1

28 mrt 2024 14:23 | Rechtvaardige Stad

De documentaire 'Zonder leraar: help de leraar vertrekt uit Amsterdam' laat zien hoe jonge leraren worstelen met het vak en hun woonsituatie. Van maandag 1 t/m zondag 7 april wordt hij uitgezonden op SALTO1. De film werd ontwikkeld vanuit de HvA in de context van een onderzoeksproject over de relatie tussen de krappe woningmarkt en het lerarentekort in Amsterdam.

Amsterdam heeft te maken met grote tekorten in het basisonderwijs. Ondertussen neemt het aantal leerkrachten dat in Amsterdam woont en werkt de laatste jaren af. Vanuit het onderzoeksprogramma “Wie woont of werkt nog in de Stad?” van het Kenniscentrum Ongelijkheid onderzochten de Universiteit van Amsterdam (UvA) , Hogeschool van Amsterdam (HvA) , Gemeente Amsterdam en de Federatie van Woningcorporaties de cumulatieve gevolgen van de ontwikkelingen op de grootstedelijke woningmarkt voor leerkrachten.

Het leven van jonge leerkrachten en pabo-studenten in Amsterdam

Jonge leerkrachten en pabo-studenten van verschillende scholen zijn, in de context van dit programma, een half jaar gevolgd door sociaal geograaf en HvA-onderzoeker Jaap Draaisma voor de documentairefilm. De film wordt op maandag 1 april om 21:30 uur uitgezonden op SALTO1 en wordt tot en met zondag 7 april de hele week op verschillende tijden herhaald. Voor het volledige uitzendschema zie de online tv-gids

Vanuit de HvA werkten de lectoraten Coӧrdinatie Grootstedelijke Vraagstukken, Arbeid en Human Capital in Transitie, The Work Lab, Netwerkcultuur, de Centres of Expertise Rechtvaardige Stad en Economic Transformation en de Pabo-opleiding mee aan het onderzoek en de documentaire.

Over SALTO

SALTO is opgericht in 1984 en onderdeel van de Publieke Omroep Amsterdam. Het is een publieke omroep met televisie- en radiozenders. SALTO biedt een open-accessplatform, wat inhoudt dat bij de omroep alle Amsterdammers programmamaker kunnen zijn.