Hogeschool van Amsterdam

mw.  drs. J.M. Ypma (Marjan)

Telefoon:
0621155527
Email:
j.m.ypma@hva.nl
Werkadres:
Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam
Postadres:
Postbus 36180,1020 MD Amsterdam
Kamernummer:
KSH02A

Quote gerelateerd aan onderwijs

Onderwijs moet niet alleen taakgericht zijn, maar is ook enorm belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.

Wie ben je en welke rol heb je binnen de opleiding?

Marjan Ypma is aan masteropleiding Pedagogiek verbonden als docent “De professional in de lerende organisatie.” Daarnaast is Marjan coach van de studenten en coördinator van de PPO-lijn en beoordeelt ze ook het Praktijkdossier van de tweedejaarsstudenten.

Wat breng jij de opleiding en de studenten?

Marjan is een betrokken docent en coach met veel liefde voor de studenten. Ze leert hen hoe belangrijk het is om als aankomend master ook aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken en volgens richtlijnen te reflecteren op die ontwikkeling. Ze vindt het belangrijk dat studenten stil staan bij wat hen onderscheidt van andere studenten, namelijk de specifieke kernkwaliteiten die iedere student uniek maakt. De student leert zich daarmee nog scherper te profileren op de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgt ze er als coach ook voor dat er gelachen kan worden en dat studenten het gevoel hebben van een thuisbasis binnen de opleiding.

Je werkervaring

Marjan werkt al jaren bij de faculteit Onderwijs en Opvoeding. Ze doceert zowel aan de bachelor- als de masteropleiding Pedagogiek. Naast haar rol als docent is Marjan coach en een zeer ervaren supervisor. Ze geeft dan ook nog altijd met veel plezier supervisie en daarnaast verzorgt ze colleges over coaching en begeleiden en werkt ook in de minor die daar over gaat. Marjan is gegrepen door mindfullness en brengt haar studenten daar graag mee in aanraking. Marjan startte in 1975 haar onderwijscarrière als leerkracht binnen het basisonderwijs en verliet in 1982 het basisonderwijs om Nederlands te gaan studeren. Ze heeft als eerstegraadsdocent Nederlands tot 1992 haar liefde voor de Nederlandse taal overgebracht aan haar leerlingen binnen het voortgezet onderwijs en later op de pabo waar zij o.a colleges kinderliteratuur verzorgde. Hierna werd Marjan binnen de Pabo teamleider. Nu werkt ze al jaren met veel plezier als senior docent bij de Master Pedagogiek.

Genoten opleidingen

In 1990 heeft Marjan Ypma haar opleiding Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Zij heeft vervolgens haar eerstegraadsonderwijsbevoegdheid behaald aan de Vrije Universiteit. Marjan heeft ook de opleiding Supervisor bij het Centrum voor Nascholing behaald. In 2017 heeft Marjan de Opleiding voor Integrale Coaching succesvol afgerond waarmee zij nog beter een rol kan spelen in het leiden, begeleiden en inspireren van andere mensen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.