R.H.D. de Roo (Rosanne)

Forensisch onderzoeker
Email:
r.h.d.de.roo@hva.nl
Werkadres:
Nicolaes Tulphuis, Tafelbergweg 51, 1105 BD Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Kamernummer:
C073
Ga naar HvA Research Database

Werkt aan..

Sinds 2022 is Rosanne de Roo bezig met haar promotietraject Forensische Bewijswaardering in de Strafrechtketen. Dit promotietraject richt zich op het verbeteren van het begrip en daarmee de waardering van forensisch bewijs binnen de gehele strafrechtketen – van plaats delict tot rechtbank.

Van 2019 t/m 2021 was Rosanne hoofdonderzoeker van het LocalDNA-project. Met dit project is een nieuwe werkwijze ontwikkeld, die een effectief gebruik van snelle mobiele DNA-technieken door forensische rechercheurs mogelijk maakt, evenals een snelle informatiestroom tussen ketenpartners van de politie, het Nederlands Forensisch Instituut en het Openbaar Ministerie.

Motivatie

Rosanne zet zich in voor onderzoek omdat professionals in de strafrechtketen een groot voordeel halen uit het correct waarderen van bewijs in strafzaken. De kans op een eventuele justitiële dwaling of onterechte vrijspraak kan hiermee worden verkleind.

Werkte eerder aan..

Achtergrond
In 2019 is Rosanne afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, met de master Forensic Science (specialisatie forensische biologie). Hiervoor heeft zij een master Psychologie (specialisatie klinische neuropsychologie) en een bachelor Psychobiologie behaald. Haar afstudeeronderzoeken waren gefocust op diverse richtingen, waaronder de datering van botbreuken met biomarkers, het gedrag van de forensische opsporing op de plaats delict, en het effect van hersenstimulatie bij patiënte met auditieve hallucinaties.

Naast haar functie als onderzoeker werkt Rosanne als Forensisch adviseur voor het Gerechtshof van Arnhem- Leeuwarden.

Ervaring en expertise

Plannen, presenteren, communicatie, organiseren, onderzoek doen

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database