dr. R.J. Renes (Reint Jan)

Lector Psychologie voor een Duurzame Stad
Email:
r.j.renes@hva.nl
Werkadres:
Wibauthuis, Wibautstraat 3b, 1091 GH Amsterdam
Postadres:
Postbus 2171,1000 CD Amsterdam
Expertise:
Toegepaste sociale psychologie, gedragsverandering, communicatie, praktijkgericht onderzoek
Social media:
Website:
Psychologie voor een Duurzame Stad
Ga naar HvA Research Database

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid.

Steeds meer mensen maken zich namelijk druk over het klimaat. Maar veel van hen voelen toch weinig urgentie of zien teveel belemmeringen om in hun dagelijks leven daadwerkelijk klimaatvriendelijkere keuzes te maken. Wat motiveert hen om juist wél aan de slag te gaan?

De diverse praktijkgericht onderzoeksprojecten waar Reint Jan de afgelopen vijftien jaar bij betrokken is geweest, hebben hem geleerd dat voor effectieve gedragsbeïnvloeding je intrinsiek moet willen snappen wat mensen drijft en waar hun weerstand zit. Sterker nog: een te grote nadruk op je eigen duurzame boodschap en wat jij denkt dat anderen moeten doen, creëert vooral verzet. Om mensen mee te krijgen naar een duurzamere wereld is oprechte interesse in hun huidige wereld en begrip voor wat hen nu drijft cruciaal.

In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot begin 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Hogeschool Utrecht) en universitair hoofddocent Strategische Communicatie (Wageningen Universiteit).

Samen met onderzoeker Sander Hermsen schreef hij het succesvolle Draaiboek gedragsverandering: De psychologie van beïnvloeding begrijpen en gebruiken . In 2018 zette het vakblad Communicatie Reint Jan op de derde plaats in de top 25 van meest inspirerende communicatieprofessionals in Nederland.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database