S.M.C. Niederer (Sabine)

Lector Visual Methodologies
Email:
s.m.c.niederer@hva.nl
Werkadres:
Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 40,1000 AA Amsterdam
Kamernummer:
04A09
Ga naar HvA Research Database

Dr. Sabine Niederer is per 4 juli 2017 benoemd tot lector Visual Methodologies. Het lectoraat Visual Methodologies binnen de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI) ontwikkelt visuele methoden voor praktijkgericht onderzoek naar maatschappelijke kwesties en debatten. Het lectoraat richt zich op de rol van beeld in de digitale cultuur en media, en maakt zelf beeldmateriaal dat als ‘tool voor onderzoek’ wordt gebruikt.

Tot januari 2018 vervulde Sabine Niederer de functie van algemeen manager van CREATE-IT applied research (nu kenniscentrum FDMCI) aan de HvA. Ze is ook coördinator van het Digital Methods Initiative, het nieuwe media-PhD-programma van Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij programmamanager bij ARIAS, een onderzoeksplatform dat academisch en artistiek onderzoek samenbrengt.

Voor haar PHD-onderzoek aan de UvA ontwikkelde Niederer methoden en tools voor de analyse van webcontent, waarbij de technische context (Technicity) onderdeel van de analyse is. Ze onderzocht de klimaatcontroverse op het web met bijzondere aandacht voor bots op Twitter en Wikipedia, die Tweets en Wikipedia-artikelen produceren over klimaatverandering (www.digitalmethods.net).

Vanaf 2004 tot 2012 werkte Niederer bij het lectoraat Netwerkcultuur, waar ze verschillende publicaties en events coördineerde, zoals Urban Screens, A Decade of Webdesign, Video Vortex, de serie INC Reader en Network Notebooks (www.networkcultures.org).

In 2011 was Niederer visiting scholar aan de Annenberg School for Communication, University of Pennsylvania in Philadelphia. Niederer gaf daarnaast les in (nieuwe) mediatheorie aan de HvA, UvA, Universiteit Utrecht en Willem de Kooning Academie en maakte verschillende exposities en programma's over nieuwe mediakunst en digitale cultuur. Zij is als curator verbonden aan Impakt Online (www.impakt.nl).

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database