R. van Kersbergen (Rick)

Docent Onderzoeker
Telefoon:
+31634988829
Email:
r.van.kersbergen@hva.nl
Werkadres:
Wibauthuis, Wibautstraat 3b, 1091 GH Amsterdam
Postadres:
Postbus 35,1000 AA Amsterdam
Kamernummer:
06B27
Ga naar HvA Research Database

Rick van Kersbergen, MSc is docent op de Hogeschool van Amsterdam en onderzoeker binnen het lectoraat Responsible IT. Als onderzoeker houdt hij zich met name bezig met de vertaling van de theorie over verantwoordelijke toepassing van kunstmatige intelligentie naar de praktijk in de vorm van toegepast onderzoek.

Opleiding

Rick heeft de studie HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam in 2022 cum laude afgerond. Vervolgens heeft hij zijn passie voor kunstmatige intelligentie gevolgd en heeft hij in 2023 zijn Master of Science in Applied Artificial Intelligence behaald.

Onderzoek

Rick doet onderzoek naar het vertalen van het concept verantwoorde kunstmatige intelligentie naar toepasbare technieken om de maatschappij te verbeteren. Zo heeft hij met name gewerkt aan een Responsible AI Process Model die de theorie vertaalt naar handelingen die kunnen worden ondernomen om kunstmatige intelligentie op een verantwoorde manier toe te passen. Deze is vervolgens doorontwikkeld in een interactieve Visual Studio Code plug-in.


Motivatie

Wat Rick het meest drijft om zijn werk te doen is een intrinsieke motivatie om de wereld verbeteren voor zowel mens als natuur. Kunstmatige Intelligentie is een ontwikkeling die hem al van jongs af aan interesseert. Deze technieken worden echter niet altijd voor de juiste doeleinden gebruikt. KI-technieken worden daarnaast alsmaar toegankelijker, ook voor personen of instanties met kwade bedoelingen of die niet precies weten wat ze doen en zo mens en natuur in gevaar brengen.

Door middel van toegepast onderzoek en educatie probeert Rick zijn steentje bij te dragen om deze ontwikkelingen in de juiste richting te sturen: een richting waar mens en natuur niet benadeeld worden ten koste van een poging tot de eeuwige groei van winst en macht.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database