dr. ir. M.P. Horikx (Michiel)

Lector Constructieve Veiligheid
Telefoon:
0620540215
Email:
m.p.horikx@hva.nl
Werkadres:
Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, 1091 GC Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Kamernummer:
13D04
Ga naar HvA Research Database

Michiel Horikx is sinds 1 september 2019 benoemd tot bijzonder lector Constructieve Veiligheid, voor de duur van 4 jaar.

Het landelijk lectoraat Constructieve veiligheid - geïnitieerd door de faculteit Techniek tezamen met de nationale brancheverenigingen Betonvereniging en Bouwen met Staal - werkt aan een stapeling van kennis door middel van gerichte onderzoeksprogramma’s over meerdere jaren waarbij verschillende afstudeerders met dezelfde onderzoeksvraag op elkaar voortborduren. Ook werkt het lectoraat aan de ontwikkeling van ontbrekende leerstof en bijbehorende professionalisering van docenten. Op deze wijze komt een volledige koppeling tussen onderzoek en onderwijs tot stand. Constructieve veiligheid is en blijft actueel gezien recente instortingen als een parkeergarage in Eindhoven en het dak van het AZ-stadion.

Horikx werkte eerder aan

Michiel studeerde eerst Architectonisch en later Constructief ontwerpen aan de Technische Universiteit in Eindhoven en behaalde zijn ir-titel in 1983. Van 1988 tot 1992 was hij conceptueel ontwerper en engineering manager van de staalconstructies - kerende wand, vakwerkarmen en bolscharnier - van de Maeslant stormvloedkering. Sinds 1992 is hij werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam als senior docent en manager en verantwoordelijk voor ontwerp, implementatie en opleidingsmanagement van de hogere beroepsopleidingen Bachelor in Civil Engineering, Bachelor in Structural Engineering en Master in Structural Engineering.

Publicaties constructieve veiligheid

Hij is langdurig en actief betrokken bij nationale en internationale wetenschappelijke instituten alsmede bij het werkveld met lidmaatschappen ten aanzien van kenniscommissies, redactiecommissies en het bestuur van de brancheverenigingen. Verscheidene publicaties betreffende constructieve veiligheid zijn van zijn hand in de landelijke vakbladen Cement en Bouwen met Staal verschenen.

Promotieonderzoek constructieve veiligheid

Zijn promotieonderzoek "A Methodical Approach on Conceptual Structural Design" (2017) is gebaseerd op praktijkervaring en adresseert specifiek de (inter)nationale problematiek ten aanzien van constructieve veiligheid en de kwaliteit/kosten optimalisatie over de levensduur. De methodische benadering van het constructief ontwerpproces geeft fundamenteel inzicht in de krachtswerking van de constructie en ondersteunt successieve ontwerpbeslissingen tijdens het ontwerpproces met behulp van samenhangende oplossingscomponenten.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database