Hogeschool van Amsterdam

mw.  ir. N.A.M. Groote Schaarsberg (Nikki)

Telefoon:
0639271217
Email:
n.a.m.groote.schaarsberg@hva.nl
Werkadres:
Leeuwenburg, Weesperzijde 190, 1097 DZ Amsterdam
Postadres:
Postbus 1209,1000 BE Amsterdam
Kamernummer:
B6
Ga naar HvA Research Database

Nikki Groote Schaarsberg werkt aan duurzame verpakkingsontwikkeling, ontwerpvraagstukken voor een Circulaire Economie.

Nikki zal onder het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen onderzoek doen naar duurzaamheidsvraagstukken binnen de verpakkingsindustrie. Een van haar eerste projecten heeft betrekking tot biobased verpakkingsmaterialen en de ketensamenwerking die nodig is om dit op grote schaal toepasbaar te maken. Verder doet ze onderzoek naar de rol van de ontwerper in het ontwikkelen van verpakkingen voor een circulaire economie. Gezocht wordt naar ontwerpregels die verpakkingsontwikkelaars kunnen helpen in het circulair herontwerpen van hun product-verpakkingscombinaties, rekening houdend met het aankoop- en weggooigedrag van consumenten en de branding van bedrijven.

Motivatie

“In dit tijdperk, waarin ondernemingen beloven dat hun verpakkingen in de toekomst honderd procent recyclebaar zijn, volledig CO2-neutraal en circulair willen worden, nieuwe regelgeving op hen afkomt en zij zich aan het Plastic Pact NL committeren, vroeg ik mezelf af of dit allemaal ‘circularikoek’ is of dat dit realistische doelen zijn die binnen handbereik liggen”, verklaart Nikki Groote Schaarsberg haar belangstelling voor dit onderzoeksonderwerp. Zij studeerde in 2016 af als Food Packaging Designer aan de HAS Hogeschool en startte daarna haar Master Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente.

Verpakkingsketen

Toen ze zag dat haar buurman probeerde een aardewerk ovenschaal in de glasbak te gooien, realiseerde ze zich dat één iemand nooit de hele verpakkingsketen, laat staan de hele planeet kan redden. Maar je moet ergens beginnen. Nikki Groote Schaarsberg is inmiddels vele stappen verder. Op 20 juni 2019 studeerde zij aan de Universiteit Twente af op haar masterthesis over het zogeheten Beoordelingskader Duurzaam Verpakken.

Werkte eerder aan..

In het kader van haar thesis deed ze een onderzoek voor het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) naar het meetbaar maken van duurzaamheid voor de verpakkingsindustrie. Ze ontwikkelde hiervoor een prototype tool die verpakkingen kan vergelijken op verschillende duurzaamheidsaspecten. Dit moet producenten en importeurs gaan helpen om hun product-verpakkingscombinaties te verduurzamen. Met de onderzoeksresultaten won ze een research fund van de Dopper Changemaker Challenge. Deze zal ze gaan benutten om te exploreren in hoeverre de tool ook in andere Europese landen ingezet kan gaan worden.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database