prof. dr. L. Elffers (Louise)

Lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad
Email:
l.elffers@hva.nl
Werkadres:
Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, 1091 GM Amsterdam
Postadres:
Postbus 36180,1020 MD Amsterdam
Expertise:
Lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad
Website:
Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad
Ga naar HvA Research Database

Louise Elffers is lector Kansrijke Schoolloopbanen in een Diverse Stad aan de Hogeschool van Amsterdam en als bijzonder hoogleraar Kansengelijkheid in het Onderwijs verbonden aan de programmagroep Onderwijswetenschappen aan de UvA. Zij is tevens directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid , een samenwerkingsverband van de Gemeente Amsterdam, de UvA, VU, HvA en Inholland. Louise richt zich in haar werk op de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden. Het vraagstuk van kansen(on)gelijkheid in het onderwijs vormt een rode draad in haar werk.

Op 14 december 2023 hield Louise haar oratie 'De grote (on)gelijkmaker - Onderwijs in een ongelijke samenleving'. Deze is hier terug te lezen en hier terug te kijken. In 2022 verscheen haar boek 'Onderwijs maakt het verschil. Kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs', dat door de Volkskrant werd verkozen tot een van de beste boeken van 2022 en werd genomineerd voor de Sociologische Bril in 2023. In 2018 verscheen haar boek 'De bijlesgeneratie. Opkomst van de onderwijscompetitie'. Ook dit boek ontving zeer lovende kritieken in de landelijke pers (****NRC, ****Volkskrant, beste non-fictieboek 2018 in Trouw) en in diverse onderwijsvakbladen.

Louise ontving de afgelopen jaren verschillende landelijke onderzoekssubsidies (NRO, Nationale Wetenschapsagenda) voor onderzoek op het gebied van kansengelijkheid in het onderwijs, toegankelijkheid van het hoger onderwijs en schaduwonderwijs. Zij is momenteel programmaleider van de NRO-gefinancierde onderzoeksprogramma's 'Koersen op Kansengelijkheid', 'Toegankelijk hoger onderwijs voor, door en na de poort' en (vanaf 1 september 2024) 'Making or breaking the class ceiling: growth-affording teacher beliefs and practices in a selective school system’.

Naast haar onderzoekswerk is Louise actief in verschillende commissies en expertgroepen. Zij is momenteel lid van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, lid van de expertgroep van de Gelijke Kansen Alliantie en lid van het divisiebestuur Onderwijs & Samenleving van de Vereniging voor Onderwijsresearch. Eerder was zij onder meer voorzitter van de Expertgroep Toegankelijkheid Hoger Onderwijs, lid van de programmacommissie Hoger Onderwijs van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek en - tijdens de corona-pandemie - lid van het Onderwijs-OMT.

Als docent geeft Louise (gast)colleges bij de bachelor Onderwijswetenschappen, UPvA, EMPO, sociologie, Pabo HvA, tweedegraads lerarenopleidingen en de master Professioneel Meesterschap. Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen en workshops op onderwijsconferenties (o.a. keynote speaker op de ORD 2023 en ResearchEd 2024) en voor diverse gemeentes, schoolbesturen, sector- en besturenraden in het onderwijs en de landelijke overheid. Louise werd aan de UvA in 2020 uitgeroepen tot docent van het jaar bij Onderwijswetenschappen.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database