Hogeschool van Amsterdam

Studeren aan het hbo

Als je straks gaat studeren, kan de stap naar een hbo-instelling best groot zijn. Zorg daarom dat je goed weet wat je kunt verwachten.

Werkvormen

Het verschilt per opleiding welke werkvormen worden ingezet. De belangrijkste werkvormen op het hbo zijn:

Samen met andere studenten voer je een project uit. Het onderwerp is vaak een case uit de praktijk. Je werkt met elkaar aan een oplossing en dit mondt uit in een verslag of een presentatie.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Een hoorcollege lijkt op een klassikale les, alleen zijn er vaak heel veel studenten die naar één docent luisteren. Soms wel een paar honderd. Studenten bereiden zich voor op een hoorcollege door de bijbehorende theorie te bestuderen. Tijdens het hoorcollege is er meestal gelegenheid om vragen te stellen.

Samen met andere studenten werk je aan opdrachten die te maken hebben met de onderwerpen van de hoorcolleges. Tijdens deze colleges is er veel gelegenheid om vragen te stellen. De taken worden binnen de groep verdeeld.

Tijdens een practicum breng je nieuw geleerde vaardigheden in de praktijk. Dit kan betekenen dat je proefjes doet, zoals bij scheikunde, maar het kan ook zijn dat je bepaalde gesprekstechnieken gaat uitproberen.

Competentiegericht leren

Dit loopt als een rode draad door alle hbo-opleidingen. Competenties zijn de kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt voor je latere beroep. Dat verschilt dus per studie, een fysiotherapeut moet immers andere dingen kunnen dan een accountant. Het betekent ook dat je later in staat bent om zelf bij te blijven binnen jouw vakgebied. Hier komt veel zelfstandigheid bij kijken. Tijdens je studie moet je steeds aantonen dat je bepaalde competenties beheerst.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 21 augustus 2017