Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studeren aan het hbo, hoe is dat?

Of je nu van de havo komt, van het vwo of van het mbo: op het hbo studeer je waarschijnlijk op een andere manier dan je gewend bent. Op deze pagina vind je informatie, tips en tools waarmee je je alvast kunt voorbereiden. Wat wordt er voor jou anders?

Wat is er anders op het hbo?

Iedere opleiding heeft een ander studieprogramma, maar er zijn ook overeenkomsten. Je maakt je eigen planning, leest lange en ingewikkelde teksten, werkt samen in projecten en doet onderzoek. Sommige van die dingen deed je misschien al of kun je al goed. Aan andere dingen moet je nog wennen. Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met jouw skills? Oefen dan eens met de opdrachtkaarten van bekijkjetoekomstnu.nl*.

Bekijk de Opdrachtkaarten
(opent in nieuw venster)

Ben jij nog niet overal even goed in? Maak je geen zorgen. Tijdens je opleiding zul je je vaardigheden steeds verder ontwikkelen en als dat niet snel genoeg gaat kan de HvA je ondersteunen.

De belangrijkste vaardigheden op een rij

1. Plannen

Plannen is de sleutel tot succesvol studeren en minder studiestress. Er is niet één methode die voor iedereen werkt. Je moet ontdekken wat bij jou past. Het combineren van je studie met je privéleven vraagt om timemanagement skills. Bedenk goed op welke momenten van de dag jij het best studeert en ga vooral dan aan de slag. Heb je moeite met plannen? Dan kun je bij de HvA verschillende trainingen volgen, bijvoorbeeld over timemanagement. 

2. Lezen

De teksten die je op het hbo moet lezen zijn vaak lang, soms ingewikkeld en het zijn er veel. Je zal je leeswerk dus goed moeten plannen. Wil jij beter, sneller en slimmer lezen? Bekijk dan het filmpje ‘Succes met je tekst’(opent in nieuw venster) of download de flyer ‘Slimmer door je tekst’. Maar realiseer je dat lezen pas echt makkelijker wordt als je het vaak doet. Veel lezen leidt tot een grotere woordenschat. Hoe meer woorden jij kent en hoe vaker je ze gezien hebt, hoe sneller je ze herkent tijdens het lezen en hoe minder moeite je brein heeft met het zoeken naar de juiste betekenis. In het filmpje 'Succes met je woorden'(opent in nieuw venster) geven we meer tips over hoe je je woordenschat kunt vergroten. Wil je oefenen met hbo-teksten? Met de online training ‘Lezen in het hbo’(opent in nieuw venster) leer je in vier korte modules wat lezen op het hbo inhoudt en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Engels
Voor sommige opleidingen moet je Engelse boeken lezen, en soms kom je ook Engelstalige bronnen tegen als je onderzoek doet of een verslag schrijft. Vind je dit lastig? Probeer op dezelfde manier te lezen als bij een Nederlandse tekst: niet woord voor woord, maar in hele zinnen. Probeer ook niet te vaak je woordenboek te pakken. Vaak kan je de woorden begrijpen uit de context, en je onthoudt ze op deze manier ook sneller. Ook voor Engelse teksten lezen geldt: je wordt er beter in door het vaker te doen.  

3. Schrijven

Je zult tijdens je opleiding ook veel teksten schrijven. Het is natuurlijk belangrijk dat het inhoudelijk allemaal klopt, maar er wordt ook gekeken naar structuur, woordkeus en zinsbouw. Is dat allemaal in orde? Zorg er dan voor dat je ook je spelling checkt.

Als je straks studeert kan de HvA je ook helpen je taalvaardigheid te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld langskomen met je tekst tijdens het Taalspreekuur. 

4. Aantekeningen maken

In de les krijg je veel informatie van je docent. Om deze informatie goed tot je te kunnen nemen zijn goede aantekeningen erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat aantekeningen gemaakt met pen en papier beter blijven hangen dan digitale aantekeningen. Gebruik kleuren en pijlen, maak verbanden inzichtelijk en markeer belangrijke begrippen met viltstift. Op die manier ben je al aan het leren tijdens het college. Neem na afloop van het college direct je aantekeningen door. Tien minuten kan genoeg zijn.

5. Toetsen en tentamens voorbereiden

Op het hbo zorg je er zelf voor dat je goed voorbereid bent op je toetsen en tentamens. Iedere student doet dit op zijn eigen manier. De één maakt samenvattingen, de ander leert van aantekeningen, en weer een ander leert rechtstreeks uit het boek. Zoek een manier die voor jou werkt en zorg voor een planning en voldoende focus. Raak je snel afgeleid? Genoeg slaap, een goede studeerplek met voldoende frisse lucht en goed licht, voldoende drinken en gezond eten, beweging en ontspanning, een goede planning en structuur dragen allemaal bij aan je concentratievermogen.  

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je planning of wil je meer tips om je concentratie te verbeteren, dan kun je als HvA-student verschillende trainingen en workshops volgen. 

6. Onderzoek doen

Op het hbo wordt van je verwacht dat je wetenschappelijke artikelen raadpleegt en gebruikt. Maar hoe vind je zulke artikelen eigenlijk? Google is een prima startpunt, maar realiseer je wel dat veel zoekresultaten van Google commercieel zijn. Daarom kun je beter gebruikmaken van Google Scholar. Je kunt ook op zoek gaan in databanken. Bijvoorbeeld via de HvA bibliotheek(opent in nieuw venster)

Denk voordat je gaat zoeken goed na over de zoektermen die je gebruikt. Vaak vind je niet wat je zoekt omdat je termen gebruikt die spreektaal zijn of die niet vaak voorkomen in wetenschappelijke artikelen. Zoeken in het Engels kan ook helpen. Of probeer je zoekopdracht eens te verbreden als je weinig resultaten krijgt. Als je in Google of in databanken zoekt, doe dat dan ook eens geavanceerd. Je kunt je zoektocht bijvoorbeeld beperken tot een bepaald bestandstype, zoals .pdf. En misschien wel de belangrijkste tip: kijk kritisch naar je gevonden resultaten! 

Gebruik jij bronnen in je onderzoeksverslag? Dan moet je die duidelijk vermelden. Op de HvA werken de meeste opleidingen met een vast systeem voor bronvermelding. Tijdens je opleiding leer je precies hoe dit werkt.

* Bekijkjetoekomstnu.nl is een initiatief van Spirit4you(opent in nieuw venster).