Een veilig wachtwoord

Gebruik voor al je apparaten en apps een uniek en sterk wachtwoord. Met uniek bedoelen we dat je dit wachtwoord alleen voor één account of app gebruikt en voor geen enkel ander account. Met sterk bedoelen we dat het wachtwoord niet eenvoudig te raden is.

Een sterk wachtwoord voldoet aan de volgende beveiligingseisen:

  • Minimaal 12 karakters (bij voorkeur 16 karakters of meer).
  • Geen hergebruik van je laatste 10 wachtwoorden.
  • Minimaal 1 cijfer, 1 hoofdletter, 1 kleine letter, 1 leesteken.
  • Het wachtwoord mag niet lijken op je naam of emailadres.
  • Wijzig je wachtwoord jaarlijks (liefst vaker).

Extra tips

Wil je zeker zijn van een veilig wachtwoord? Volg dan deze extra tips:

  • Maak een -voor jou logische, maar voor anderen willekeurige- wachtzin, of een combinatie van meerdere niet-gerelateerde woorden. Wat denk je van: Ik*Ontbijt*Graag*Met*2*Croissants of Okapi/Risotto/SanDiego/42.
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Zo voorkom je dat als criminelen een keer een wachtwoord achterhalen, ze toegang kunnen krijgen tot al je andere accounts.
  • Deel je wachtwoord(en) nooit met anderen,

NB. De hier genoemde wachtwoorden dienen als voorbeeld. Neem deze niet letterlijk over. Bedenk op basis van deze tips je eigen sterke wachtwoord.

Waarom deze eisen?

Met een sterk en uniek wachtwoord verlaag je het risico dat aanvallers je wachtwoord buit kunnen maken. Het stelen van wachtwoorden is een veelgebruikte methode om een hackaanval te starten. Aanvallers gebruiken computers met veel rekenkracht en kunnen in mum van tijd duizenden, zo niet miljoenen wachtwoorden proberen op een account. Of ze gebruiken een paar zwakke wachtwoorden (denk aan: Voorjaar2022! of Amsterdam22!) om in te loggen op een groot aantal accounts. Eenmaal binnen kunnen de aanvallers zich als jou voordoen, processen verstoren, systemen versleutelen of informatie wegsluizen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe complexer en langer je wachtwoord, des te kleiner is de kans dat criminelen deze kunnen bemachtigen.

Wanneer je wachtwoord wijzigen?

Ook jouw wachtwoord kan in handen van onbevoegden belanden. Wijzig je wachtwoord daarom minimaal een keer per jaar. Het kan ook nodig zijn dat je je wachtwoord tussendoor wijzigt. Bijvoorbeeld als er concrete aanwijzingen zijn dat je wachtwoord is buitgemaakt door criminelen.

Moeite om je wachtwoorden te onthouden?

Een wachtwoordmanager kan je helpen om al je wachtwoorden veilig te bewaren, zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je je wachtwoorden opbergt en waarvoor je maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Wachtwoordmanagers zijn verkrijgbaar als programma, app voor je tablet of smartphone en als webapplicatie. Voorbeelden zijn: 1password, bitwarden, dashlane en keepass.

Gepubliceerd door  ICT Services 30 juni 2022