Hogeschool van Amsterdam

Staatsexamen NT2

Hier vind je informatie over het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma II (NT2-II)

Als je een buitenlands diploma hebt en je gaat in september starten met een Nederlandstalige studie aan de HvA, moet je jouw taalniveau aantonen. Normaal moet je daarom het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2) afleggen. Dit jaar waren er veel problemen met dit examen. Daarom geeft de HvA je één keer de mogelijkheid om een alternatieve toets Beheersing Nederlands af te leggen. Met die toets kun je jouw taalniveau aantonen. Onder 'Toets Beheersing Nederlands' vind je alle benodigde informatie.

Om in aanmerking te komen voor deze toets moet je ingeschreven zijn als HvA-student en na de zomer starten met een Nederlandstalige opleiding. Ingeschreven studenten die aan de criteria voldoen, hebben een e-mail ontvangen. Heb je die niet gekregen en denk je dat je wel in aanmerking komt, kijk dan op de mijnhva-pagina die hieronder wordt genoemd.

Het aanmeldformulier en belangrijke informatie over de toets kun je vinden op een beveiligde mijnhva-pagina. Je kunt alleen inloggen op deze pagina met jouw HvA-ID. Dit HvA-ID kun je vinden in de mail die je van de HvA hebt gekregen na inschrijving. Die mail had de titel "Je inschrijfverzoek aan de Hogeschool van Amsterdam".

Met je HvA-ID kun je dus inloggen op deze pagina in mijnhva.nl, daar kun je meer lezen over de toets en kun je je aanmelden. Je kunt je tot en met woensdag 10 juli aanmelden!

Kun je niet (meer) inloggen, stuur dan een mail aan toetsingnl@hva.nl.

Wil je deelnemen aan het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma II, dan moet je jezelf aanmelden via Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (DUO). 

Zorg dat je je tijdig aanmeldt voor het examen. Het duurt 6 tot 8 weken voor de uitslag bekend is.

  • De HvA accepteert geen NT2-toelatingsexamens van andere hogescholen.
  • Informatie over trajecten Nederlands als Tweede Taal bij de HvA en Staatsexamentraining zie: Taal- en Schakeltraject .
  • Informatie over het waarderen van je buitenlandse diploma en het Staatsexamen NT2-II vind je bij diplomawaardering .

Op de website van het College voor Toetsen en Examens (CTE) vind je meer informatie over het Staatsexamen NT2.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 5 juli 2019