Hogeschool van Amsterdam

Studiekeuzetraject UvA-HvA

Kom je net van de middelbare school of heb je je mbo-4-diploma behaald en heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Of ben je gestopt met je studie, heb je een tijdje gewerkt of gereisd en heb je behoefte aan begeleiding bij het maken van je (nieuwe) studiekeuze? Dan is het Studiekeuzetraject UvA-HvA iets voor jou.

Het Studiekeuzetraject UvA-HvA is geen opleiding, maar een begeleidingstraject van drie maanden. Per week werk je ongeveer 10 uur aan het maken van je studiekeuze samen met een groep medestudenten en onder begeleiding van een keuzecoach. Het Studiekeuzetraject start in oktober en februari. 

 

Tijdens het Studiekeuzetraject ga je actief aan de slag om een studiekeuze te maken. Het programma bestaat grofweg uit 3 onderdelen:

1: groepsbijeenkomsten

Op één vaste dag per week kom je met je basisgroep (ca. 14 personen) bij elkaar. Je wisselt kennis en ervaringen uit, maakt plannen en voert opdrachten uit. Alle opdrachten hebben als doel om jezelf en je studiemogelijkheden te verkennen. Je kijkt waar jouw kwaliteiten en interesses liggen, welke ideeën je hebt over bepaalde opleidingen en wat er allemaal mogelijk is. Enkele maanden na afloop van het Studiekeuzetraject wordt een terugkomdag georganiseerd. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

2: individuele coaching

Tijdens het Studiekeuzetraject UvA-HvA heb je maximaal vier individuele gesprekken met je keuzecoach. Tijdens die gesprekken wordt ingezoomd op jouw persoonlijke keuzeproces. Jullie bespreken testuitslagen en je gedachtes en acties worden gestructureerd, waardoor je verder kunt met je studiekeuzeproces. Samen met je keuzecoach stel je een actieplan op, stel je dat plan als het nodig is bij en kun je het traject steeds meer toespitsen op jouw voorkeur. Zo werk je naar een passende keuze toe.

3: ervaringsopdrachten

Tijdens het Studiekeuzetraject maak je op verschillende manieren kennis met het hoger onderwijs. Je bezoekt bijvoorbeeld open dagen. Je organiseert, indien nodig met hulp van je keuzecoach, meeloopdagen en interviews bij verschillende studies en beroepsbeoefenaars. Je gaat zelf op pad en wisselt je ervaringen uit met je medestudenten. Een zelfstandige, proactieve werkhouding is hierbij belangrijk. 

Motivatieformulier en telefonische intake:

Het Studiekeuzetraject wordt voorafgegaan door een telefonische intake. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een e-mail (check ook je spambox) waar een link in staat naar het motivatieformulier. Heb je dit formulier digitaal ingevuld, dan ontvang je een e-mail met een  link voor de afsprakenkalender. Je dient zelf een afspraak te maken voor de telefonische intake. De gegevens van het motivatieformulier worden vertrouwelijk gebruikt door de keuzecoaches als voorbereiding voor de telefonische intake (zie ook het privacy statement van de HvA).

Tijdens de intake wordt bekeken of het traject aansluit bij jouw situatie en verwachtingen en of je motivatie voldoende is. Aan de hand van de intake besluit jij samen met de keuzecoach of het traject wel of niet geschikt voor je is. Het bijwonen van deze telefonische intake is gratis. Nadat je samen met de keuzecoach hebt besloten dat je meedoet aan het traject ben je definitief aangemeld en dien je de kosten voor deelname via eenmalige machtiging te betalen. De papieren hiervoor ontvang je na de telefonische intake.

 • € 750,- voor (ex) HvA- of (ex) UvA-studenten
 • € 1.250,- voor anderen.

Je betaalt via een eenmalige machtiging, die je voordat het traject start krijgt en aan ons terugstuurt. Alleen het bedrag van € 1.250,- kan in 2 termijnen worden betaald.

Wie het Studiekeuzetraject volgt, is niet meer officieel ingeschreven als student, maar kan wel gebruik maken van de studentenvoorzieningen van de HvA en UvA. Je verliest geen inschrijfduur, maar je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering of de daarbij behorende ov-jaarkaart. 

Het Studiekeuzetraject neemt per week ongeveer 10 uur in beslag. Je kunt het goed combineren met een bijbaan. Op die manier doe je zowel studie- als werkervaring op.

Kan je tussentijds stoppen of geld terug krijgen?

Je kunt niet tussentijds stoppen, tenzij er een geldige (bijvoorbeeld een medische) reden voor is.  

Nadat je bij de groepsintake samen met de keuzecoach hebt besloten om het traject te volgen ben je officieel aangemeld. Na deze intakedatum heb je 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze 14 dagen kan je zonder opgave van de reden annuleren (stuur een e-mail). Let op: in het geval dat het traject in deze 14 dagen start, moet je toch 100% van de cursuskosten te betalen.

Na de 14 dagen bedenktijd gelden onderstaande HvA-regels wat betreft betaling van de cursuskosten:

 • Annulering tot 6 weken voor start van het traject: € 50,- betalen
 • Annulering 6 - 3 weken voor start van het traject: 50% betalen van de cursuskosten
 • Annulering 3 - 1 week voor start van het traject: 75% betalen van de cursuskosten
 • Annulering 1 week of minder voor start van het traject: 100% betalen van de cursuskosten
 • Annulering na start van het traject: 100% betalen van de cursuskosten

Op al onze leveringen zijn onze Algemene Voorwaarden (voor particulieren) van toepassing zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34215054.

Data

Het volgende Studiekeuzetraject start op:

 • Dinsdag 13 oktober 2020

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden (bij voorkeur via Google Chrome).

Deelnemers van het Studiekeuzetraject 2017-2018 en 2018-2019:

 • "Ik vind dit een heel goed traject. Je krijgt alle dingen mee die je nodig hebt bij het kiezen van een studie. Ik denk dat dit traject sowieso een groot aantal tips heeft gegeven die je de rest van je leven kunnen helpen om alles weer op een rijtje te krijgen." (Hjalmar)
 • "De persoonlijke gesprekken tijdens dit traject heb ik als erg behulpzaam ervaren, er wordt goed met je meegedacht. Wat ik vooral waardeer is de kritische reflectie van alle studiekeuzebegeleiders, hierdoor zal je dingen merken aan jezelf die je eigenlijk nooit echt doorhad". (Stijn)
 • "In eerste instantie dacht ik dat het traject alleen draaide om het vinden van een studie, maar door de individuele coaching en groepslessen leer je veel meer. Ik durf meer uit te komen voor de beslissingen die ik maak. Het is een goede optie als je geen idee hebt wat je wilt studeren. Daarbij draait het ook om je eigen inzet. Je moet wel bereid zijn om intensief met je studiekeuze aan de slag te gaan". (Sara)

Heb je vragen, stel ze ons: 

 • E-mail: studiekeuzetrajecten@uva-hva.nl
 • WhatsApp: 06 – 28 53 35 46 (werkdagen 09:00 - 16:30 uur)
 • Telefoon: (020) 595 1405 (werkdagen 09:30 - 13:30 uur) 

Andere studiekeuzeactiviteiten

Ben je op zoek naar kortere studiekeuzebegeleiding? Kijk dan eens bij:

 

Kiezen, hoe doe je dat?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 14 mei 2020

Ervaringen van studenten

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien