Nederlands taaltoets

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de taaltoets Nederlands van het 21+-toelatingsonderzoek.

• Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  • Accountancy
  • Logistics Engineering
  • Logistics Management
  • Oefentherapie Mensendieck
  • Pabo (Opleiding tot leraar basisonderwijs)
  • Sociaal Juridische Dienstverlening
  • Social Work
  • Sportkunde
  • Toegepaste Psychologie
  • Toegepaste Wiskunde
  • Voeding en Diëtetiek

Schrijfvaardigheid

Het examen bestaat uit het schrijven van een betoog van ongeveer 500 woorden. Het onderwerp waarover je moet schrijven, wordt in de opdracht geïntroduceerd en toegelicht. Je krijgt ook aanwijzingen over de gewenste tekststructuur. De opdracht krijg je op papier, het betoog ‘schrijf’ je op de computer.

Er wordt getoetst of je een tekst kan schrijven die:

• overtuigend is;
  • de elementen van een betoog bevat (deze elementen staan als aanwijzing in de toets);
  • in taalgebruik past bij niveau en publiek;
  • een logische gedachtelijn volgt die bovendien versterkt wordt doordat tekstrelaties duidelijk zijn gemaakt;
  • hooguit een enkele spelfout bevat;
  • hooguit een enkele grammaticale fout bevat;
  • voorzien is van correcte interpunctie en
  • een duidelijke lay-out heeft die bijdraagt aan de leesbaarheid van de tekst.

Let op: om mee te kunnen doen aan het schrijfexamen moet je het certificaat van de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs hebben behaald.

Hoe werkt de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs?

• Je maakt op https://moocbeterschrijven.nl/register een gratis account aan. Gebruik hiervoor het e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven voor het 21+-toelatingsonderzoek. Noteer je voor- en achternaam als gebruikersnaam. Je maakt alle opdrachten uit de MOOC. Dit kost ongeveer 10-12 uur tijd. Heb je meer dan 80% van de opdrachten succesvol afgerond? Gefeliciteerd, je hebt een certificaat verdiend! Je kunt dit aanvragen via beterschrijven@hva.nl. Daarna vind je het binnen drie werkdagen op je dashboard.
  • De deadline voor het behalen van de MOOC:
    • Voor het toetsmoment van 7 januari 2021: maandag 14 december 2020
    • Voor het toetsmoment van 17 juni 2021: dinsdag 1 juni 2021
    • Voor het toetsmoment van 29 juli 2021: zondag 11 juli 2021

Er is de mogelijkheid om een examentraining Nederlands te volgen. Hiermee bereid je je voor op het toelatingsonderzoek Nederlands.

Je kunt je ook zelfstandig voorbereiden met de tips hieronder:

Voorbereiding Schrijven

Er zijn allerlei mogelijkheden om online je taalvaardigheden te vergroten. Wij adviseren je in elk geval de volgende twee. Ten eerste kan je gebruik maken van de Taalwinkel, www.taalwinkel.nl . Dit is de taalwebsite van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam waar je zonder inloggen terecht kan. Hieronder vind je specifieke pagina’s van deze website voor bepaalde onderwerpen.

Het schrijfexamen bestaat uit het schrijven van een betoog van ongeveer 500 woorden. Het onderwerp waarover je moet schrijven, wordt in de examenopdracht geïntroduceerd en toegelicht. Je krijgt ook aanwijzingen over de gewenste tekststructuur.

Er wordt getoetst of je een tekst kan schrijven die:

• overtuigend is;
  • in taalgebruik past bij niveau en publiek;
  • hooguit een enkele spelfout bevat;
  • hooguit een enkele grammaticale fout bevat;
  • voorzien is van correcte interpunctie en
  • een duidelijke lay-out heeft die bijdraagt aan de leesbaarheid van de tekst.

• Je krijgt voor het schrijfexamen 2 uur de tijd, dit is inclusief het schrijfexamen downloaden en het betoog uploaden.
  • Je schrijft het betoog in Microsoft Word.
  • Het betoog van het schrijfexamen is minder omvattend dan het betoog uit de MOOC. Je hoeft bij het schrijfexamen van het 21+-toelatingsonderzoek Nederlands geen bronnen te gebruiken.
  • Kijk hier voor een voorbeeld van het schrijfexamen.

• laptop of pc; geen tablet of telefoon
  • Google Chrome
  • Word
  • woordenboek is toegestaan.
  • Let op: gebruik je een Mac, vergeet het document dan niet om te zetten in een pdf-bestand. Wij kunnen een bestand van een Mac niet openen.

Je bent geslaagd indien je een 6 of hoger hebt behaald.

Het gebruik van een papieren woordenboek is toegestaan. Digitale hulpmiddelen zijn niet toegestaan.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 7 december 2020