Maatschappijleer vaktoets

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de vaktoets Maatschappijleer van het 21+-toelatingsonderzoek voor de opleiding Leraar Maatschappijleer en de opleidingen van de faculteit Maatschappij en Recht.

• Bestuurskunde
  • HBO-Rechten
  • Leraar Maatschappijleer
  • Sociaal Juridische Dienstverlening
  • Social Work
  • Toegepaste Psychologie
  • AD Ervaringsdeskundige in Zorg en Welzijn

Thema’s Maatschappijleer voor HAVO – Lesboek 5e druk augustus 2017,

Uitgeverij Essener. ISBN: 9789086742332

Richtprijs: € 39,90

Je dient in ieder geval het volgende te bestuderen:

• rechtsstaat;
  • parlementaire democratie;
  • pluriforme samenleving;
  • verzorgingsstaat.

Het boek dien je systematisch te bestuderen. Ook moet je de opdrachten uit het boek maken (behalve de onderzoeksopdrachten). Controleer of je de belangrijkste begrippen kent. Deze zijn vetgedrukt in de tekst, in het register en in de begrippenlijst. Er bestaat ook een werkboek naast dit theorieboek. Dat is niet verplicht maar kun je aanschaffen om de theorie je eigen te maken. Tot slot dien je de politieke en maatschappelijke actualiteiten in de media te volgen en proberen die te koppelen aan begrippen en theorieën in het boek.

De toets bestaat uit 20 open vragen, waarvan een aantal naar aanleiding van een tekst, en duurt 1 uur en 15 minuten.

• Zelfstandig voorbereiden met de verplichte literatuur (zie hierboven).
  • Er wordt een examentraining Maatschappijleer aangeboden.

Voorbeeldexamen

Een voorbeeldexamen is beschikbaar.

Je bent geslaagd voor deze vaktoets bij minimaal een 6.

Hulpmiddelen zijn niet toegestaan.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 20 september 2019