Engels taaltoets

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de taaltoets Engels van het 21+-toelatingsonderzoek.

• Accountancy
  • Toegepaste Psychologie
  • Toegepaste Wiskunde
  • Voeding en Diëtetiek

De examens Engels Lezen en Engels Schrijven zijn digitale examens die op locatie worden afgenomen.

Hoe ziet het 21+-toelatingsonderzoek Engels lezen eruit?

Het 21+-toelatingsonderzoek lezen bestaat alleen uit verschillende soorten teksten. Over deze teksten worden meerkeuzevragen en open vragen gesteld. Het soort teksten wat je kunt verwachten zijn:

• Korte teksten
  • Lange teksten
  • Scanteksten
  • Gatenteksten

Hoe ziet het 21+-toelatingsonderzoek Engels lezen er verder uit?

• Het 21+-toelatingsonderzoek Engels lezen duurt in totaal 150 minuten;
  • Je bent geslaagd indien je gemiddelde eindcijfer 5,5 (60% lezen, 40% schrijven) of hoger is.
  • Je kunt voor de voorbereiding ook de proeftoets Engels lezen maken (zie het kopje 'Voorbereiden').

Hoe ziet het 21+-toelatingsonderzoek Engels schrijven eruit?

• Je schrijft een formele brief waarin je om informatie vraagt;
  • Het 21+-toelatingsonderzoek Engels schrijven duurt in totaal 60 minuten;
  • Je bent geslaagd indien je gemiddelde eindcijfer 5,5 (60% lezen, 40% schrijven) of hoger is;
  • Je kunt voor de voorbereiding ook de proeftoets Engels schrijven maken (zie het kopje 'Voorbereiden').

Leesvaardigheid voorbereiden

• Probeer je kennis van de taal te verhogen door het lezen van Engelse boeken, kranten en tijdschriften.
  • Maak een voorbeeldexamen met behulp van het tekstboek, vragenboek en correctiemodel.
  • Oefen oude Havo-examens Engels op internet. Deze vind je o.a. op www.examenblad.nl .

Tips bij de toets leesvaardigheid:

• Zoek niet teveel woorden op. Vaak kun je betekenissen uit de context opmaken.
  • Lees elke vraag goed. Niet goed lezen is een veel gemaakte fout.
  • Schrijf niet meer op dan van je gevraagd wordt.
  • Staar je niet blind op één vraag. Maak eventueel eerst minder moeilijke vragen.
  • Lees als je klaar bent alle vragen en je antwoorden nog een keer goed door.

Schrijfvaardigheid voorbereiden

Maak het voorbeeldexamen en vergelijk jouw opdracht met het uitwerkingsvoorbeeld.

Let op: dit model is slechts een voorbeeld. Er zijn uiteraard meerdere manieren om bepaalde boodschappen over te brengen.

Examentraining

Er wordt een examentraining Engels aangeboden.

Bij de beoordeling wordt een eindcijfer berekend, waarbij het onderdeel leesvaardigheid voor 60% telt en het onderdeel schrijfvaardigheid voor 40%. Je bent geslaagd als je eindcijfer een 5,5 of hoger is. Alleen het volledige eindcijfer kun je meenemen naar een volgend toetsmoment, maar alleen gedurende het lopende jaar van het 21+-toelatingsonderzoek.

• Het gebruik van woordenboeken is toegestaan.

Voor een Engelstalige economische opleiding maak je niet de taaltoets Engels, maar regel je buiten de HvA een bewijs van je niveau Engels. Dit kan via:

• IELTS
    Benodigde niveau: Academic level met een ‘minimum overall band score’ van 6,0; met een minimum aan subscores van 5,5. De test mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn afgenomen.
  • TOEFL
    Benodigde score: internet-based 80, paper-based 550. De test mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn afgenomen.
  • Cambridge Advanced English
    Benodigd niveau: ESOL CAE-B2. De test mag niet langer dan 2 jaar geleden zijn afgenomen.
  • Een deelcertificaat Engels behaald op het eindexamen havo of vwo.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 6 december 2021